Az Európai Bizottság veszélyben érzi az uniós közpénzek sorsát és drasztikus lépésekre készülhet a magyar kormánnyal szemben, mivel az meglátásuk szerint nem hajlandó, vagy nem tud változtatni az ország politikájában mindennapossá vált korrupción, derül ki a Politico brüsszeli playbookjából.

Erre Johannes Hahn költségvetési és igazgatási biztos mutatott rá, aki különösen a közbeszerzéseket és az azok körüli összeférhetetlenségeknél alkalmazott jogszabályokat sértő döntéseket kritizálta. A még július 20-án keletkezett feljegyzés szerint az előírások figyelmen kívül hagyása miatt súlyos kockázatot jelentene továbbra is a magyar kormányzatra bízni a források elosztását.

Drasztikus megvonás

Hahn - akivel a múlt héten Varga Judit igazságügyi miniszter személyesen is egyeztetett - azt javasolta, hogy három kohéziós politikát célzó program támogatásának 70 százalékát fagyasszák be, és abból ne részesülhessen Magyarország.

Mindezt Daniel Freund zöldpárti EP-képviselő kommentálta a lapnak, aki szerint az a teljes, 7 éves költségvetéshez viszonyítva azt jelené, hogy ebben az időszakban a kormány nagyjából 20 százalékkal kevesebb pénzhez jutna az uniótól. Freund elmondta, hogy szerinte helyes, hogy végre komoly lépésekre készül az EB, azonban

az uniós milliárdok továbbra is ki lennének téve az Orbán Viktor rendszerében meglévő szisztematikus korrupciónak.