Az RTL Híradó megszerzett egy kormányzati dokumentumot, amelyből kiderül, hogy a következő hét évben az EU-tól lehívható forrásokból összesen 1596 milliárd forintot irányítana a Környezevédelmi és Energiahatékonysági Operatív Plusz alapba.

Ebből 677 milliárdot szánnának megújuló energiaberuházásokra, például napelemes beruhuzásokra, 392 milliárdot körforgásos gazdasági rendszerekre és fenntarthatóságra, főként a hullandékgazdálkodás megújítására, és 190 milliárdos a szénből élő régiók felzárkóztatására. Környezet- és természetvédelemre viszont csak a keret alig 3 százalékát, 49 milliárdot fordítanának. Vízgazdálkodásra és katasztrófakockázat-csökkentésre - köztük tűzoltóautók vásárlására - 288 milliárdot irányoztak elő.

A Magyar Természetvédők Szövetsége szerint csak vázlatosan látszik, hogy a kormány mire költene, de az egyértelműen látszik, hogy az energiaipar érdekei dominálnak és a kormány főleg beruházásokra költené a zöld pénzeket. A civil szervezet ugyanakkor úgy véli, hogy a prioritások jók, de a jelenleg felvázoltnál sokkal többet kellene természetvédelemre fordítani.

A lakóépületek energiahatékonysági felújításánál pedig vissza nem térítendő támogatásokra lenne szükség, ahhoz, hogy az emberek bele merjenek vágni egy ilyen felújításba.