Magyarország az első olyan parlamenti választásra készül, amelyet az új alaptörvény szabályainak megfelelően tartanak, Áder János köztársasági elnök a lehető legkorábbi időpontra írta ki a szavazást azzal az indokkal, hogy semmi se akadályozza az európai uniós források lehívását. Így vezeti fel Magyarországról szóló tudósítását a széles európai tulajdonosi kör kezében lévő, internetes, műholdas és szárazföldi televíziós csatornákat is működtető Euronews.

A vállalkozásnál 400 újságíró dolgozik, akiket 24 országból verbuváltak. A 14 nyelven olvasható portál a legnézettebb európai hírcsatornaként tartja számon magát. A tudósításból kiderül, hogy az országgyűlés létszáma durván a felére csökken. A várakozások szerint az Orbán Viktor vezette konzervatív Fidesz megtarthatja a hatalmat.

Tettek rá

A portál emlékeztet rá, hogy az új alkotmányt a töredezett ellenzék kifogásait figyelmen kívül hagyva fogadta el a parlament. Felhívja a figyelmet arra is, hogy hiába fogalmazott meg Brüsszel aggodalmakat a magyarországi populista és a nacionalista tendenciákkal kapcsolatban, a Fidesz fenntartotta támogatottságát a szavazók körében.

A politikai paletta másik pólusán elhelyezkedő baloldali szövetség normalizálni akarja Magyarország és az EU kapcsolatait. A jogvédő civil szervezetek szerint a neonácikra hajazó Jobbik támogatottsága 17 százalék körül ingadozik, azon a szinten, amelyen 2010-ben be tudott jutni a politika perifériájáról a parlamentbe.

Ütős kis választás lesz

Ez egy hideg polgárháborús választási helyzet, amelyben természetesen nincs lövöldözés, de a résztvevők úgy viselkednek, mintha tényleg egy barikád két oldalán állnának szemben egymással - fogalmazott az Euronewsnak nyilatkozva Török Gábor politológus.

A portál ezt követően a helyzet élességének érzékeltetésére felidézi a tavalyi Merkel-Orbán villongást. Amikor a német kancellár nyíltan felhívta a magyarok figyelmét arra, hogy komolyan kellene venniük az uniós államok aggodalmait az új alaptörvénnyel kapcsolatban, Orbán Magyarország második világháborús német megszállásához hasonlította a berlini bírálatot.

Az Euronews budapesti tudósítója szerint a választás tétje, hogy a legtapasztaltabb és -megosztóbb magyar politikus tovább kormányozhat-e vagy a baloldali ellenzék vereséget mér rá. Utóbbit az új orbáni rendszer egyesülésre kényszerítette, ugyanis alapelve, hogy az egyéni jelöltek versenyében az első mindent visz és a választás egyfordulós.