Több, egymástól független brüsszeli forrásból is úgy értesült a 444.hu, hogy Stelbaczky Tibor nem folytatja tovább a munkáját.

A lap értesüléseit a brüsszeli magyar EU-követség szóvivője sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta. A jövő héten esedékes brüsszeli csúcson várhatóan még Stelbaczky kíséri Orbán Viktort a tanácsülésre.

Stelbaczky utódjáról a 444 szerint még nem döntött a magyar kormány, ez is arra utal, hogy a távozása váratlan fejlemény. Úgy tudják, hogy ideiglenesen Ódor Bálint, a kül- és biztonságpolitikáért felelős EU-nagykövet veszi majd át a munkáját.

Stelbaczky 2020 óta állandó képviselő (így nevezik az EU-hoz rendelt nagyköveteket), a státusát EU-s szaknyelven COREPER II-nek nevezik, ez a legmagasabb rang a brüsszeli nemzeti képviseleteken. Neki kellett az utóbbi években a magyar álláspontot képviselnie minden jelentős döntésnél, formálisan ő levelezik az Európai Bizottsággal jogállamisági és más érzékeny ügyekben is. Ő vesz részt azokon az üléseken, amelyeken a miniszteri és miniszterelnöki találkozókat előkészítik, illetve el is kíséri a kormány tagjait a legfontosabb megbeszélésekre.