Az International Banker pénzügyi szakportál a magyarországi extraprofitadó hatásait áttekintve arra a következtetésre jut, hogy a külföldi tulajdonú pénzintézetek újragondolhatják, érdemes-e fenntartani itteni működésüket - szemlézi a Világgazdaság az elemzést. A teljes intézkedéscsomag 6,1 milliárd dollárnyi hatással jár az idei és a jövő évi költségvetésben, az extra adók mellett a közkiadások csökkentésével, beruházások elhalasztásával együtt.

Az adó alapja a magyarországi hitelintézetek nettó bevételeinek idén 10, jövőre 8 százaléka. Az évi 800 milliárd forintot kitevő extraprofitadó-bevételből közel 40 százalékot áll a pénzintézeti szektor, a bankokra 300 milliárd jut, ebből az OTP-re 68 milliárd 2022-ben. A teherrel szemben a Magyar Bankszövetség is protestált.

Régi sarc

Tulajdonképpen a 2008-as válság óta folyamatos a szektorszintű elvonás, a 2010-től élő bankadóval, a betétbiztosítási és befektetővédelmi alapokba való befizetési kötelezettségekkel, a tranzakciós illetékkel. A pénzügyi portál szerint szerint a szektor versenyhátrányt is elszenved azáltal, hogy a határon átnyúló szolgáltató külföldi vállalatok tisztességtelen előnyhöz jutnak.

Alessandro Boratti, a Scope Ratings elemzője szerint az extra adóterhelés fő vesztesei a magyarországi kisbankok lesznek. A nagyok részéről egyelőre nem fenyeget a magyar piac elhagyása, ugyanakkor az itt működő pénzintézetek tulajdonosai újragondolhatják a magyarországi jelenlétet, ha a kockázat-hozam profil már nem lesz elég vonzó.

Nem igazán lenne vevő

Kizárólag az extra adó bejelentése miatt nem gondolom, hogy kivonulnának a külföldi bankok – mondta a Világgazdaságnak Török Lajos, az Equilor vezető elemzője – de az biztos, hogy könnyebben elfogadnának egy megfelelő ajánlatot.

Azonban a potenciális vevők köre sem látható, az OTP sem lehetne érdekelt egy jelentős magyar akvizícióban, mivel versenyjogi kérdések merülnek fel, maximum niche bankok jöhetnek szóba, mint legutóbb a Commerzbank tulajdonosváltása. A másik magyarországi nagybank, a Bankholding a saját integrációjával van elfoglalva, aligha új célpontok keresésével.