A gépjárműgyártás a sok pozitívum ellenére is többféle kihívás van: elsősorban az uniós, és kiemelten a német gazdaság esetleges lassulása, vagy bármilyen komolyabb negatív geopolitikai esemény okozhat problémákat, de a szakképzett munkaerő hiányával és az egyre magasabb bérigényekkel is meg kell küzdeniük az ágazatban tevékenykedő cégeknek.

Az építőipar a leggyorsabban növekvő ágazat volt 2017-ben és az Euler Hermes szakértői szerint ez 2018-ban is így lehet. A veszélyek közül kiemelkedik a munkaerőhiány, mely talán ezt az ágazatot sújtja a leginkább, de az építőanyag-kapacitásokat is sok esetben másfél évvel az építkezés megkezdése előtt le kell kötni, illetve az új lakóingatlanok csökkentett áfa-tartalmának költségvetési szempontból történő fenntarthatósága is komoly kérdőjel lehet 2018-ban.

A szállítmányozásban kifejezetten erős a piaci koncentráció. A vasúti fejlesztések bejelentése hosszú távon hathat a szektorra, de jövőre még biztosan megmarad a közúti fuvarozás dominanciája. A fontosabb piaci szereplők stabil pénzügyi helyzetben vannak, és 2018-ra is növekedést érhetnek el. Ugyanakkor a kkv-k helyzete bonyolultabb: a készpénzállomány, a hitellehetőségek és a munkaerőhiány terén is nehezebb pozícióban vannak, a méretgazdaságossági okok miatt pedig a költségeik is magasabbak. Az olajár emelkedése problémát jelenthet 2018-ban. Ráadásul a régiós szinten magas hazai jövedéki adókulcs csökkentése nem várható.

Az élelmiszeriparban továbbra is kiszámíthatatlanok a folyamatok. A bankok kedvező hiteleket tudnak nyújtani a piaci szereplőknek, és amíg a jegybanki alapkamat nem változik jelentősen, addig ez így is maradhat. Ugyanakkor, a jelenlegi uniós költségvetési ciklus kifutására, 2020-ra egyre inkább fel kellene készülniük a szereplőknek, ez azonban egyelőre nem minden ágazatban tapasztalható. A kiszámíthatatlan időjárási tényezők mellett problémát jelentenek az évről évre felbukkanó járványok (sertéspestis, madárinfluenza) is.

A kiskereskedelmi forgalom növekedésének trendje Magyarországon már több mint négy éve tart - elsősorban a reálbérek növekedésének köszönhetően. Pörög az e-kereskedelem is. Az ágazatban egyre komolyabb a munkaerőhiány miközben gyorsan nő a garantált minimálbér. 2018-ban az újabb nehézkes bértárgyalások és az esetleges sztrájkok jelenthetik a legnagyobb problémát, de a fogyasztói szokások átalakulása, a tervezett vásárlások esetleges visszafogása-elhalasztása is bajba sodorhat sok céget - vélik az Euler Hermes elemzői.

Címlapkép forrása: Shutterstock.