Az EU támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti szférán belül az építőipari cégek optimizmusa újabb történelmi magasságba került, a kereskedelmi vállalatoké nem változott, az ipari és szolgáltató vállalkozásoké viszont kissé romlott.

Az ipari bizalmi index csökkenése ellenére kedvezőbb az augusztusinál. A mérséklődést a termelési kilátások gyengülése, a készletek emelkedése és a rendelésállomány enyhe csökkenése magyarázza. Az elmúlt időszaki termelés és az exportállomány megítélése viszont javult.

Az építőipari hangulat továbbra is kiváló, ezen belül szeptemberhez képest a magasépítő cégek várakozásai még kedvezőbbé váltak, míg a mélyépítőké némileg romlottak. Az előző háromhavi termeléssel kapcsolatos elégedettség enyhén romlott, de a rendelésállományoké valamelyest javult.

A kereskedelmi bizalmi index stagnált, az eladási pozícióról és a rendelésállományról alkotott vélemény kissé rosszabb lett, a készleteké valamivel kedvezőbb.

A szolgáltatói bizalmi index októberben az augusztusi szint közelébe esett. Egyaránt romlott az általános üzletmenet, az előző és a következő időszakra várható forgalom megítélése.

A foglalkoztatási várakozások az építőiparban erősödtek, az iparban nem változtak, a kereskedelemben és a szolgáltató cégeknél szerényebbek lettek, a lakosság munkanélküliségtől való félelme kissé nagyobb lett. Ugyanakkor a termelés növelésének fő akadálya minden ágazatban a munkaerőhiány.

Az áremelési törekvés minden ágazatban gyengült, s mérséklődött a fogyasztók inflációs várakozása is.

A magyar gazdaság jövőjének megítélése az iparban nem változott, az építőiparban kissé romlott, a szolgáltató szférában és különösen a kereskedelemben valamint a fogyasztók körében viszont javult.

A GKI fogyasztói bizalmi index értéke októberben a szeptemberi csökkenést követően annál kisebb mértékben erősödött. A lakosság a saját pénzügyi helyzetének következő egy évét változatlannak, várható megtakarítási képességét viszont kissé rosszabbnak érezte, mint szeptemberben. Az emberek a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek jelenlegi vásárlási lehetőségét kissé romlónak érzékelték, a következő egy évre vonatkozóan azonban változatlannak.

Címlapkép forrása: Pixabay.com