Szeptemberben 830 millió euró (249 milliárd forint) volt a külkereskedelmi többlet, a külkereskedelmi termékforgalom kivitelének volumene 13, a behozatalé pedig 12 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét - közölte a részletes adatokat kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A korábban közölt előzetes adatok valamivel magasabb, 847 millió eurós szeptemberi többletről szóltak. A forintban számolt havi külkereskedelmi többlet legutóbb több mint két és fél éve, 2011 februárjában ért el hasonlóan magas értéket, akkor 253,1 milliárd forint volt.

Az NGM kifejti: a külkereskedelmi növekedés egyik motorja a kormány által is ösztönzött autóipari beruházásokhoz kapcsolódó személygépkocsi-kivitel és az ehhez köthető alkatrész-behozatal volt. Emellett dinamikusan emelkedett az energiafejlesztő gép és berendezés, az irodagép és gépi adatfeldolgozó berendezés, valamint a metrószerelvények év eleji beszerzésének köszönhetően az egyéb szállítóeszközök importja is. A feldolgozott termékek külkereskedelmi forgalma negyedévről negyedévre gyorsuló ütemben nőtt, amelynek köszönhetően 2013. első három negyedévében a kivitel és behozatal is 6,8 százalékkal növekedett, és folyamatos bővülés jellemezte a vegyiparhoz és a járműgyártáshoz szorosan kapcsolódó árucsoportok kereskedelmét is - hívja fel a figyelmet a tárca.

A minisztérium kiemeli: a külkereskedelmi forgalom folyamatos élénkülése, a beruházások kiugró bővülése, a magyar gazdaság harmadik negyedévi 1,7 százalékos növekedése, a várakozásokon felüli ipari és építőipari adatok, továbbá a rekordot döntő foglalkoztatottság eredményeként Magyarország tartós, kiegyensúlyozott növekedési pályára állhat. Az elmúlt időszak kedvező adatai megerősítik a kormány prognózisát, amely szerint az idén a GDP bővülése elérheti, illetve kedvező esetben meg is haladhatja az 1 százalékot, és növeli annak az esélyét, hogy 2014-ben a növekedés a kormány által prognosztizált 2 százalékos mértéknél is magasabb lehet.

Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője kiemelte, hogy szeptemberben jelentősen bővült az export és az import is. A kivitel 12,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest az augusztusi 1,4 százalékos bővülés után - hívta fel a figyelmet.

A szakértő szerint az export fellendülésében szerepet játszhatott az Egyesült Államokba irányuló kivitel élénkülése, ebben a Kecskeméten gyártott Mercedes CLA-k forgalmazásának meglódulása is, ami októberben tovább folytatódhat Suppan Gergely szerint.

Az exporton belül a gépek, szállítóeszközök kivitele szeptemberben 14,7 százalékkal emelkedett 2012 azonos hónapjához képest, míg augusztusban csak valamivel 1 százalék feletti volt a bővülés - hívta fel a figyelmet a szakértő. Elmondta, hogy a feldolgozott termékek exportja is bővült, és ez tovább folytatódhat. Az élelmiszereknél is növekedés várható, hiszen a gabona kivitele az idei kedvező időjárás és a tavalyi alacsony bázis miatt érdemben emelkedhet.

Suppan Gergely szerint az idén a külkereskedelmi többlet elérheti a 7 milliárd eurót a tavalyi lefelé módosított 6,65 milliárd euró többlet után. Jövőre kismértékben tovább emelkedhet a többlet, mivel a belső kereslet várható élénkülését ellensúlyozhatja a külső kereslet javulása, számítása szerint így 2014-ben 7,3 milliárd eurónyi többlet várható.
Gabler Gergely, az Erste Bank vezető elemzője szerint a szeptemberi rekord mértékű külkereskedelmi többlet a járműipari teljesítménynek köszönhető, vagyis az "Audi-Mercedes-hatás" itt is érzékelhető. Bár a szeptemberi többlet 16 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszaki szufficitet, az elemző az év hátralévő részében a többlet mérséklődésére számít. Ennek az az oka, hogy a karácsony előtti leállások miatt csökken az export, míg a karácsonyi bevásárlások miatt az import megugrik - fejtette ki.

Az Erste elemzője az idén 6,75 milliárd euró többletet vár a külkereskedelmi mérlegben, de ha fennmarad az a tendencia, hogy az export az importnál nagyobb mértékben emelkedik - mint ahogyan az a harmadik negyedévben jellemző volt - akkor a 7 milliárd eurót is elérheti év végén a mérlegtöbblet. Gabler Gergely hozzátette: előrejelzése szerint jövőre kissé mérséklődhet a többlet a belső kereslet élénkülése és ennek nyomán az import emelkedése miatt, bár kérdés, hogy az export tudja-e tartani az ütemet.

QP | Quality Placement