Magyarország egyelőre nem kért hivatalos segítséget Szlovákiától a távolsági járaton talált csőbomba ügyében, de a szlovák nagykövetség rendőrattaséja által folyamatos kapcsolatban állnak - mondta Michal Slivka, a szlovák országos rendőr-főkapitányság szóvivője az Új Szó cikke szerint, amit a blikk.hu idéz.

Cseh vagy szlovák állampolgár csempészhetett fel házi készítésű csőbombát arra a bolgár buszra, amelyet az M0-son bűnügyi helyszínelők vizsgáltak át szombaton az autópálya egyik parkolójában. A Nemzeti Nyomozó Iroda emberölés kísérlete miatt indított nyomozást és az Europol is vizsgálja az ügyet - olvasható az mno.hu portálon.

A távolsági buszon az M0-s Érd és Diósd közötti parkolójában állt meg szombat este. A bolgár jármű Prágából Várnába tartott, amikor az utasok felfigyeltek egy különös csomagra, amely felborult, és szúrós szagú folyadék folyt ki belőle. A házi készítésű robbanószerkezetet felcsempésző utas a gyanú szerint Brnóban leszállt a buszról, és eltűnt.

A férfi 25 éves volt, egy kalapot és sötét szemüveget viselt, és alkoholszagot árasztott. Nem volt jól öltözött. Nem beszélt semmit, végig a helyén ült. De a jegyén szereplő név alapján szlovák vagy cseh lehetett - mondta Dragomir Petkov, az üzemeltető Omega Group busztársaság buszsofőrje.

A helyszínre még a Terrorelhárítási Központ (TEK) is kivonult, mesterlövészt is kivezényeltek, és minden utas csomagját átkutatták.

A Trud című lap internetes kiadása szerint a magyar hatóságok azt mondták az utasoknak, adjanak hálát Istennek, mert kaptak egy második életet, a csőbomba ugyanis nagy robbanóerejű volt - írta korábban a blikk.hu.

Terrortámadás gyanúja vagy konkurenciaharc?

Azt még nem tudni, miért csempészte fel az utas a bombát a buszra - áll az mno.hu-n. Egy bolgár terrorelhárítási szakértő szerint szélsőséges iszlamisták (az Iszlám Állam vagy valamely közel-keleti gyökerű szervezet) rendelhették meg a szerkezetet, a bolgár Nova TV tudósítója viszont arról tájékoztatta a Hír TV-t, hogy valószínűleg inkább busztársaságok közti vitáról van szó.

A bolgár cégek között ugyanis nagy verseny dúl az európai szakaszokon. Másfél hónappal ezelőtt ugyanennek a busztársaságnak volt már egy incidense. Akkor Prágában az egyik éjjel leégett egy buszuk egy hotel előtt. Az ügyet vizsgálják a cseh hatóságok, eredmény egyelőre nincs. Lehet, hogy szándékosság, lehet, hogy véletlen tűz áll a háttérben - mondta a várnai buszpályaudvar vezetője, Veselin Mihailov.

Az ORFK csak "gyanús csomagról" ír, amit "hatástalanítottak"

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata az MTI megkeresésére azt közölte: a Prága és Várna között május 16-án menetrend szerint közlekedő autóbusz vezetője Magyarország területén, útja során vegyszerszagot érzett, ezért az M0-s autóút Annahegyi pihenőben megállt. Az utasokat leszállította, majd a raktér átvizsgálása során egy gyanús csomagra figyelt fel, ezért értesítette a rendőrséget. A bejelentés után a helyszínre érkező Készenléti Rendőrség tűzszerész szolgálata "a gyanús csomagot a helyszínen hatástalanította", majd további vizsgálatra elszállította.

Az eset során senki nem sérült meg. A busszal utazó 34 - bolgár és román - állampolgárt a rendőrség tanúként hallgatta ki. Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda - szakértők bevonásával - emberölés bűntett kísérlet gyanúja miatt indított nyomozást - írta a rendőrség.

A busz bolgár utasai ugyanakkor egybehangzóan azt mondták az M1 állami tévének, hogy bomba volt a buszon. Dragomir Petkov, a buszt üzemeltető cég igazgatója azt mondta: "Amikor kinyitottuk a táskát, egy csövet, egy órát és kábeleket találtunk benne. A csövet szigetelőszalaggal körbetekerték. Amikor megláttuk, mindenki messzire szaladt" - írta a vs.hu.

(Képünk illusztráció.)