Megnyílik a regisztráció a 2023-as Településfásítási programra, amely lehetőséget nyújt a kistelepüléseken a zöldítésre, faültetésre – közölte az Agrárminisztérium. A Településfásítási program része az átfogó Országfásítási programnak, amely hozzájárul a kormány céljához:

2030-ra 27 százalékra nőjön Magyarország fával borított területének aránya.

A Településfásítási program előző két ütemében több mint 1350 településen 36 ezer sorfát ültettek már el, melyhez a Vidékfejlesztési program irányító hatósága 1,5 milliárd forint támogatást biztosított.

A harmadik ütemben, 2023 tavaszán és őszén további 10 ezer sorfát ültethetnek el a 10 ezernél kevesebb lakosú települések.

A települések zöldítése hozzájárult az Országfásítási program eredményeihez is, melynek keretében már 47 ezer hektár új erdő telepítésére pályáztak a magyar gazdák – részletezte az agrártárca.

A programban való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, így ezúttal is csak az előre jelentkező települések igényelhetnek fát. A regisztrációs felület 2023. január 10-től január 20-ig áll nyitva.

Az igénylés és a program megvalósítása a regisztrációval kezdődik. Az online igényléseket 2023. január 23-31. között lehet leadni. Idén 10 ezer sorfa áll majd rendelkezésre, amelyből kétezret a 2023 tavaszi, nyolcezret pedig az őszi ültetési időszakban szállítanak ki.

  • A települések a klímaváltozást és az eltérő belterületi viszonyokat is jól tűrő 13 fafajból legalább 10, legfeljebb 30 sorfát választhatnak a készlet erejéig.
  • A fák konténeresek vagy földlabdások, 10-14 centiméter törzs körméretűek, földlabdával együtt 2-5 méter magasak. 
  • A szakszerű ültetés érdekében minden fához támasztó karót, takarómulcsot és védőrácsot is adnak.

A tavaszi időszak ültetéseihez 2023 február-áprilisa között, míg az őszi időszak ültetéseihez augusztus-november között szállítják a fákat, amit a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. ad.

A program lebonyolítását az Országos Erdészeti Egyesület segíti, amely a szakszerű ültetéshez a helyi állami erdőgazdaságokkal együttműködve erdész szakember jelenlétét is lehetővé teszi az ültetésekhez.