Az új tárca nélküli miniszter feladata lesz a pénzpiacokkal való kapcsolattartás - mondta Fellegi Tamás kinevezése előtti meghallgatáson. Fellegi tárca nélküli miniszter lesz, és feladata lesz az IMF és EU tárgyalások levezénylése. Fellegi elmondása szerint a tárgyalások előkészítésén túl azok előkészítése, a tárcák koordinálása és a számonkérés is hozzá tartozik majd. Fellegi szerint azért van szó önálló tárca nélküli posztról, hogy a KIM, NGM és miniszterelnökség közötti koordinációt jól elláthassa.

Az elmúlt hónapokban új típusú helyzet állt elő világgazdaságban és pénzpiacokon - ezekre problémákra Magyarországnak nagyon kicsi befolyása van. Az árfolyam alakulásának számos aspektusára például nincs hatása a magyar államnak és kormánynak. Fellegi példaként említette az uniós országok hatalmas finanszírozási igényét - amely megnehezítheti a magyar adósság refinanszírozását. Az uniós országokban recesszió várható - ezek összesített hatásait Magyarország nehezen tudja kezelni, ezért jutott a kormány arra a megállapításra, hogy egyfajta "védőhálóra" van szüksége - vagyis biztosítani kell az ország finanszírozhatóságát.

A kormány novemberben kezdeményezte az EU-nál és az IMF-nél a tárgyalások megkezdését. Ennek formája, nagyságrendje, kondíciói a tárgyalásokon dőlnek el. Az informális találkozókon még csak a tartalmi és menetrendi kérdésekről volt szó. Most azok az előzetes egyeztetések folynak amelyek alapján az IMF és az EU kiadhatja a tárgyalódelegációk mandátumát. A tervek szerint január közepéig megszülethet a mandátum, s a tárgyalásokat február végéig lehet lezárni - tette hozzá a régi-új miniszter.

PLL-re lő a kormány

A tárgyalásokon részt vesz a jegybank képviseletében Karvalits Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke - mondta Fellegi képviselői kérdésre válaszolva. A majdani megállapodást pedig a jegybank elnökének, illetve a pénzügyekért felelős miniszternek kell majd aláírnia a magyar fél részéről - vagyis az IMF tárgyalások csapatmunka lesz. A kormány kiinduló pontja, hogy Magyarország számára a PLL (Precautionary and Liquidity Line ) konstrukció vagyis a likviditási hitelvonal elegendő Magyarország kvalifikált erre - mondta Fellegi. Londoni elemzők szerint viszont Magyarország esetében a PLL nem jöhet szóba.

A várható hitel nagyságáról sem nyilatkozott Fellegi, ugyanakkor annyit elmondott, ha az túl kicsi lenne, az hiteltelen lenne a piacok számára, a túl nagy hiteligény pedig riasztó.

A jegybanktörvényről szólva Fellegi elmondta, hogy a kormány álláspontja a parlament előtt levő új jegybanktörvény, a kormány meg fogja vitatni az alkotmányügyi bizottság azon javaslatát, amely lehetővé tenné az MNB és a PSZÁF összevonását. A kormány ugyanakkor fontosnak tartja a jegybank függetlenségét, bármilyen megoldás is születik, az csak az uniós jog keretében képzelhető el - mondta Fellegi. A kormány ugyanakkor fontosnak tartja a jegybank függetlenségét, bármilyen megoldás is születik az csak az uniós jog keretében képzelhető el - mondta Fellegi.

Az ellenzék szerint nincs felelős pénzügyminisztérium

Az MSZP részéről Szekeres Imre, az LMP részéről pedig Vágó Gábor bírálta a kinevezés módját, mondván azért van szükség Fellegi kinevezésére egy pénzügyminiszteri feladat ellátására, mert nincs felelős pénzügyminisztere a magyar kormánynak. Ezért nem is annyira Fellegi személye, hanem a konstrukció miatt nem támogatják Fellegi kinevezését - ám ez csak formalitást, hisz a Fidesz szavazatit automatikusan besöpri Fellegi, aki még ma átveheti a köztársasági elnöktől az új kinevezését.