Fellegi Tamás az IMF-tárgyalódelegáció vezetése kapcsán rá háruló feladatokkal indokolta döntését - derült ki a miniszter mai tájékoztatóján. A tárcavezető indoklásában elmondta, hogy az IMF-delegáció vezetése rengeteg munkát és "óriási felelősséget" jelent, "nem tudom egyszerre folytatni a tárgyalások vezetését és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetését".

Orbán Viktor miniszterelnök jelenleg Marseilles-ben, az Európai Néppárt kongresszusán tartózkodik - hazatérése után személyesen konzultál Fellegi Tamással, és megvitatják a lemondás szakmai érveit.

Giró-Szász András kormányszóvivő a miniszteri poszt utódlásáról feltett kérdésre azt mondta:  A miniszterelnök hozza meg a döntést, és amennyiben elfogadja a miniszter lemondását, határoz az utódlásról is.

Mi lesz Fellegivel?

Az Index információi szerint Fellegi lemondása egy nagyobb kormányzati szerkezeti átalakítás első lépése lehet. A Fideszben többen arra számítanak, hogy a következő lépés a gazdasági és a fejlesztési tárca közös átszervezése lehet, amely lehetőséget adna a kormányfőnek arra is, hogy Matolcsi György számára új megbízatásokat találjon. A hírportál úgy tudja, hogy az IMF-tárgyalások után, vagy már azzal párhuzamosan Fellegi irányítója lehet egy nagy állami holding kialakításának. A tervek szerint ugyanis a hazai energetikai cégeket egy csoportba vonnák össze, amelynek vezetését Fellegire bíznák - írja az Index.

Nyilvánvaló, hogy 2011 a pénzügyi, növekedési és politikai válság újabb hullámát hozta, és jövőre tovább romlik a helyzet - mondta Fellegi. A miniszter szerint az IMF-biztosíték az előfeltétele annak, hogy ne lehetetlenüljön el az ország piaci finanszírozása.

Fellegi elmondta, hogy a küldöttség vezetőjeként a Valutaalappal, az Európai Bizottsággal, a tagországok illetékeseivel és a magyarországon jelenlévő fontosabb befektetőkkel és azok anyacégeivel is tárgyal majd.

Az IMF-delegáció összetétele

Az IMF-fel tárgyaló delegációt Fellegi Tamás vezeti, tagjai Pleschinger Gyula, az NGM pénzügypolitikáért felelős államtitkára és Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke lesz. Az IMF-tárgyalásokon a Magyar Nemzeti Bankot Simor András jegybankelnök, Karvalits Ferenc alelnök, illetve egyes részletkérdésekben az érintett szakértők képviselik majd.

A jövő héten Christoph Rosenberg és Barbara Kaufmann - az IMF és az Európai Bizottság tárgyalódelegáció vezetői - Budapestre érkezik, velük tárgyal majd Fellegi. A cél, hogy mindhárom helyen - Budapest, Washington, Brüsszel - megfelelően előkészítsék a januári tárgyalásokat és a jövő év első hónapjában ütemesen és lendületesen előre tudjanak haladni.

Fellegi elmondta, hogy már hétfőn Londonba utazik, ahol mindhárom hitelminősítővel, nemzetközi pénzügyi intézetek, a régióban és Magyarországon érdekelt befektetési alapok vezetőivel, valamint a brit kormány pénzügyi vezetésével is találkozik majd. Ezt folytatni fogjuk más meghatározó országok vonatkozásában is, hogy a lehető legfelkészültebbek legyünk a tárgyalások tekintetében - fogalmazott a miniszter.