A kormánypárti szavazók többsége derűlátó, szerintük az idei ünnep olyan lesz, mint máskor, az ellenzéki szimpatizánsoknak viszont csak harmada gondolja ezt. A magyarok több mint fele szerint szerényebb lesz az idei ünnep, ajándékokra átlagosan 83 ezer forintot költöttek – derül ki a Publicus Intézet által a Népszava megbízásából készített felmérésből. 

A megkérdezettek 56 százaléka szerényebb karácsonyra számít, tízből négyen pedig az „ugyanolyan” kategóriát jelölték meg. De szembetűnő eltérések mutatkoznak a pártpreferencia terén:

A Fidesz-KDNP szavazóinak 53 százaléka a korábbi évekhez hasonló ünneplésre készül, szerényebbre pedig 44 százalékuk. Az ellenzékiek bő kétharmada, valamint a bizonytalanok több mint fele viszont szűkösebb időszakra számít.

A várakozással kapcsolatos elvárások a nemek szerint is jelentős eltérést mutatnak: a férfiak fele, míg a nők alig harmada gondolja, hogy ugyanolyan lesz az idei ünnep, mint máskor, vagyis a nők pesszimistábbak ebben a kérdésben. A közvélemény-kutatásból kiderül az is, hogy a magyarok átlagosan 6 másik embert lepnek meg ajándékkal, de a megkérdezettek 8 százaléka egyáltalán nem ad senkinek semmit.

83 ezer forintra jött ki az az összeg, amit egy magyar tárgyakra, élményekre, vagy egyéb, pénzért vehető ajándékokra költ.

Budapesten a legbőkezűbbek, a vidéki városokban pedig a legtakarékosabbak a válaszadók, így a fővárosban 105 ezer forintra, míg a vidéki városokban 58 ezer forintra jött ki az átlag. Érdekesség, hogy az utóbbinál még a kistelepüléseken élők is többet költöttek karácsonyi ajándékokra, átlagosan 71 ezer forintot. Tíből mintegy kilenc válaszadó otthon marad az ünnepekre, egy szűk réteg azonban útra kel: 8 százalékuk belföldi, 3 százalék pedig külföldi utazást tervez – állapította meg a felmérés.