Az Európai Bizottság szinte az összes magyar operatív programot elfogadta, legutóbb a vidékfejlesztési tematikájút, ami a termelővállalkozások támogatását szolgálja, a halgazdálkodási operatív program még jóváhagyásra vár, a a GINOP esetében pedig október 6-án jött ki az éves fejlesztési keret módosítása - egészítette ki a tavaly a témában elmondottakat Tatai Laura. A Miniszterelnökség főosztályvezető-helyettese a Magyar Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) által rendezett Nemzetközi Közlekedéslogisztikai Konferencián kitért arra, hogy a GINOP keretében új pályázatok nyílnak meg az idén, a logisztikai szolgáltató központok fejlesztésére, valamint az ipari parkok fejlesztésére vonatkozó például novemberben jelenhet meg.

Megismételte: a 2014-2020-as programozási ciklusban 12 ezer milliárd forint a rendelkezésünkre álló támogatás a vidékfejlesztési program direkt forrásaival és a hazai társfinanszírozással együtt. Ez a ciklus lesz az utolsó, amikor ilyen mértékű forrásokat tud elhozni Magyarország Brüsszelből, ezért bátran kell kihasználni a lehetőségeket - húzta alá.

Az operatív programok 60 százaléka gazdaságfejlesztési fókuszú, ebből a magyar pozíció megerősítését a régióban, a versenyképesség javítását és a gazdaság élénkítését szeretné elérni a kormány. Tatai Laura ennek kapcsán emlékeztetett Lázár János múlt heti bejelentéseire: a Miniszterelnökség vezetője emellett nemzeti infrastruktúra-fejlesztési program elindítását sürgette, mert vannak bizonyos ágazatok, amelyekre nem vagy csak korlátozottan lehet költeni az EU-s kasszából, márpedig ezek nélkül nem lesz könnyű fenntartani a gazdasági bővülést. A közlekedési beruházások mellett a lakásépítések támogatását és az elektronikus infrastruktúra kiépítését, a minél szélesebb körű internetelérést említette meg Lázár.