Négy vakcinával folytatódik az idősek és a hatvanévesnél fiatalabb krónikus betegek oltása - idézte a Népszava György Istvánt, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkárát, az oltási munkacsoport vezetőjét. A háziorvosok a kedden érkező Pfizer- és a hét második felére várt újabb Moderna-szállítmányokból kapnak oltóanyagot, valamint a hétvégén érkezett Astra-Zeneca készítményét is kezdik használni. Továbbá a kórházi oltópontokra visznek Szputnyik vakcinát.

A védőoltást fejlesztő Gamaleja Intézet január közepi figyelmeztetés alapján ezt terméket nem ajánlják rosszindulatú daganattal, a krónikus máj-, vese- és endokrin- betegséggel kezelteknek. Utóbbiak között kiemelten említették a pajzsmirigy-diszfunkciót, és a nem jól beállított cukorbetegséget. Ezeken túl óvatosságot kívánnak még a vérképzőrendszer súlyos bajai, az epilepszia, a koszorúér-, az agyi vérkeringés, a különféle szívgyulladások és egyes idegrendszeri és érbetegségek. Továbbá jelezték, hogy az oltás kockázatos lehet autoimmun betegségek esetén, mert az immunrendszer stimulálása az állapot súlyosbodásához vezethet.

Tumultus az oltópontnál

Az AstraZeneca vakcinájával a 60 év alatti, regisztrált krónikus betegek oltását kezdik meg. Így a szív- és érrendszeri, valamint krónikus tüdőbetegséggel, daganattal, diabétesszel kezeltekét illetve a transzplantáción átesettekét. Az Astra-Zeneca készítményének az Európai Gyógyszerhatóság (EMA) oldalán olvasható az alkalmazási leírása, az orosz vakcináé az azt engedélyező hazai gyógyszerhatóság hivatalos weboldalán hétfőn este még nem volt elérhető. Az operatív törzs szóvivői azt ígérték a hét közepére ez is ott lesz a háziorvosoknál.

A közösségi hálón pénteken megjelent fotó szerint a kistarcsai kórház folyosóján egymás hegyén-hátán álltak - ugyan maszkban, de kellő fizikai távolságot meg nem tartva - az emberek. Noha mindenkinek egyéni időpontja volt az oltásra, a reggeli órákban egyszerre több betegszállítóval, magángépkocsikkal érkeztek tömegesen az emberek, akik kérésre sem voltak hajlandók távolságot tartani. Az oltópont munkatársai másfél óra alatt annyira felgyorsították a folyamatot, hogy a tömeges sorállás megszűnt.