A védőnők többéves bérrendezési programjában a mostani az első emelt összegű kifizetés - mondta az államtitkár, aki fontos pillanatnak nevezte azt az átállást, amellyel a védőnők az egészségügyi szakdolgozói bértábla hatálya alá kerülnek.

Ezzel együtt komoly bérrendezés is indul: 2022 januárjában a tavalyi alapilletményük 2,5-szeresét keresik majd a védőnők - mondta Horváth Ildikó.

QP | Quality Placement

2005-től évekig nem rendezték a védőnői béreket, pótlékokat; 2010-ben a kormány pótlékok emelésével próbálta orvosolni a helyzetet - mondta Bábiné Szottfried Gabriella, az Egészségügyi Szakmai Kollégium védőnői tagozatának vezetője. Ezzel együtt országos védőnői konzultációt indítottak, amelynek kardinális kérdése a védőnői bérrendezés volt. Július elsejével a védőnők az egészségügyi szakdolgozói bértábla hatálya alá kerültek, s ez alapján kapják a bérüket

Csősz Katalin józsefvárosi védőnő elmondta: korábban - diplomásként - 195 ezer forint volt az alapbérük, amelyhez kiegészítéseket adott a kormány. "Teljes káosz" volt a védőnői fizetésekben, szerinte ezért is fontos, hogy a szakdolgozói bértábla hatálya alá kerültek. Példaként említette, hogy az F12-es kategóriában bruttó 354 600 forint az alapbér, melyhez kiegészítéseket kap.

Horváth Ildikó június közepén jelentette be, hogy július 1-jével nyolc százalékkal emelkedik az egészségügyi szakdolgozók és védőnők alapbére - írta az MTI.