Minden januárban fenyőfák százezrei kerülnek ki a budapesti utcákra, de nem mindegy, hogyan helyezzük ki a lecsupaszított karácsonyfákat, hiszen például aki csak úgy ötletszerűen kidobja a járdára, akár több tízezer forintos bírságot kaphat – írja a Pénzcentrum, amely megkérdezte a fővárosi illetékeseket, hogyan legyünk ebben az ügyben szabálykövetők az ünnep gondtalansága után.

Gyűjtőpontok százai várják a fenyőket

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) azt válaszolta, hogy Budapest minden lakosának közelében található olyan gyűjtőpont, ahová a kiszolgált fenyőfát el lehet vinni, és kérik, hogy tegyünk így.

A vállalat tapasztalatai szerint általában vízkeresztet, vagyis január 6-át követően kezdődik a kihelyezési dömping, ami egy-másfél hónapig tart. A kijelölt gyűjtőpontokról a karácsonyfákat ilyenkor úgynevezett fenyőfa járatok szállítják el, melyeket kifejezetten ebből a célból indít a közszolgáltató. Ezzel párhuzamosan a lakóingatlanoktól a hagyományos hulladékszállító célgépek gyűjtik össze az örökzöldeket, illetve szükség esetén külön járművek is besegítenek a nagy méretű fák elszállításába.

A lakosság a fák kihelyezésénél több lehetőség közül is választhat: a háztartási hulladékos kukák mellé a hulladékgyűjtés napján, vagy a több mint 250 kijelölt gyűjtőhely egyikére teheti ki a fáját.

A fák kihelyezésekor figyelni kell arra, hogy azok ne akadályozzák gyalogos-, kerékpár- vagy gépjárműforgalmat.

Bírságolhatnak

Bizony, figyelni is kell arra, hogy semmilyen típusú forgalmat ne akadályozzunk, mert ha ezt tesszük, akkor 5 és 50 ezer forint közötti hulladékgazdálkodási bírságra számíthatunk, ami nem a legjobb módja az év elkezdésének.

A fenyők utóélete

A kiszolgált karácsonyfából energiát állítanak elő készül, azok a kommunális hulladékkal keverve a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek. Az így nyert hőenergiából környezetbarát távhőt és villamos energiát állítanak elő.

Vagyis ha a szabályos módon helyezzük ki a fát, nemcsak a környezetet kíméljük, de tudhatjuk, hogy jelentős mennyiségű energiát segítettünk termelni.