Az egyesület évek óta törvénytelenül járt el, és ezzel nemcsak a költségvetést, de a saját alkalmazottait is megkárosította - írta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-nek.

A NAV szerint - a két éve tartó - nyomozás jelenleg rendelkezésére álló adataiból kiderült, hogy 2015 és 2019 között az egyesület a munkavállalóinak a bruttó munkabéréből a személyi jövedelemadó-előleget, a nyugdíjjárulékot, valamint az egészségbiztosítási- és munkaerőpiaci járulékot levonta, azonban az adóbevallási és adóbefizetési kötelezettségének nem tett eleget. Ezzel nemcsak a költségvetést érhette kár, hanem adott esetben az alkalmazottakat is.

A NAV azt írta, hogy maga az Oltalom tudatta a közösségi médiában, hogy a NAV 246 millió forintot követel tőlük, legnagyobb részt járuléktartozás miatt. Azonban az adóhivatal további tizennégy intézménynél - amelynek fenntartója szintén a Magyar Evangéliumi Testvérközösség - is megállapította, hogy a munkavállalóik után nem fizettek járulékot, sőt bevallást sem nyújtottak be. A gyanú szerint csaknem 1300 alkalmazott után összességében hárommilliárd forint járulékot nem fizettek meg.

A munkáltató szabályszegésével amellett, hogy veszélybe kerülhet az érintett munkavállalók egészségügyi ellátása, nem fogják megkapni a teljes nyugellátást, függetlenül attól, hogy a nyugdíjjárulékot tőlük levonták - írja az adhatóság.

A szervezet többször hivatkozott arra, hogy nem is áll szándékában adót fizetni, indokként pedig az Országgyűlés egy korábbi döntését jelölte meg.

A NAV szerint az adóhivatal a hatályos jogszabályok alapján jár el, politikai kérdésekben nem foglal állást. A pénzügyi nyomozók a büntetőeljárásban előírt szabályokat maradéktalanul betartva vizsgálták a szervezetet. A hétfői házkutatás során "bizonyítékot gyűjtöttek, amelyet az egyesület által összehívott tömeg próbált megakadályozni" - írta az adóhivatal.

Több tucat adónyomozó szállta meg hétfő reggel az Iványi Gábor vezette Oltalom Karitatív Egyesület józsefvárosi, Dankó utcai központját, házkutatást tartottak. A NAV közleménye szerint a 2020-ban indult, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatti nyomozáshoz kapcsolódóan kerestek dokumentumokat az ingatlanokban.