A kormány idén április 27-én a magyarországi fogászati turizmus fejlesztését elősegítő költségvetési támogatás döntött, a Turisztikai célelőirányzat javára átcsoportosított egy milliárd forintos keret nyílt pályáztatáson használják majd fel, A pályázati kiírás előkészítése folyamatban van - derül ki Fellegi tamás nemzeti fejlesztési miniszter Zakó László jobbikos országgyűlési képviselő kérdésére adott válaszából. Eszerint a pénzt elsősorban piackutatásra, célirányos marketingtevékenységre, a hatékony értékesítési rendszer és minőségbiztosítás létrehozásáre lehet majd felhasználni.

Fellegi szerint elsődleges feladat a piackutatás, amely alapján meghatározható a piaci stratégia, a marketingmunka, és az értékesítési hálózat megszervezése. A globális szinten is rendkívül fiatal ágazatról megbízható és átfogó kutatások nincsenek, csak részinformációk állnak rendelkezésre, hiszen még a Kereskedelmi Világszervezetnek (WTO) sincsenek hitelesített adatai - ismerte el a miniszter. A rendelkezésre álló kutatások idejétmúltak, alacsony elemszámmal és kevésbé megbízható kutatási módszerrel készültek. Emiatt első lépésként egy átfogó nemzetközi reprezentatív kutatási program megvalósítását tervezzük a potencíális vásárlók, fogyasztók, vagyis a fogászati turisták komplex igényének felmérése céljából - olvasható a válaszban. Megoldásra váró feladat a működési sztenderdek kialakítása is a rendelők méretének figyelembe vételével, amelyhez az akkreditációs struktúra kialakítása is kapcsolódna, megfelelő garanciarendszer teremtésével.

Jelenleg a bruttó fogszakorvosi bevételt átlagosan mintegy 25-30 százalékos betegközvetítői (elsősorban külföldi ügynökségeké) jutalék terheli, amelyeket piaci eszközökkel tervezünk leszorítani, illetve ahol lehet, ott egyenesen kiiktatni - ígéri a tárcavezető. Ennek érdekében megvizsgálják, hogy nyugat-európai országokban milyen feltételekkel lehetne létrehozni piacszervező érdekképviseleti hálózatot. Az így felszabaduló betegközvetítői díjból marketingalapat hoznának létre, ezáltal átlátható piac- és szolgáltatásfejlesztés, valamint a működési folyamatok optimalizálása is megvalósulhat.

Az Orvosi turizmus iroda becslése alapján az intézkedések eredményeként a jelenleg beutazó, külföldi páciensek létszáma három év alatt megduplázódhat, öt év alatt a háromszorosára nőhet, amely 3 ezer új munkahelyet teremtene és a betegek ksérőivel együtt évi kétmillió szállodai vendégéjszakát generálna. A jól szervezett pénzügyi struktúra és működési biztonság alapján az államháztartásnak az első négy évben körülbelül 60 milliárd forint, 10 év alatt körülbelül 250 milliárd forint plusz bevételt hozhat a fogászati turizmus - olvasható az optimista becslés.