Elméletileg legalább 300 forintot nyerhetett minden köbméter gázon az elmúlt hetekben az, aki akár egy hónapig el tudta tárolni az energiahordozót, mert elszakadt egymástól az azonnali vásárlású és a határidős gázár - derül ki a G7 cikkéből. Ez rengeteg pénz, korábban ennek a huszadáért is megérte tárolói kapacitást bérelni.

Nem csoda, hogy a magyar tárolók iránt megélénkült a kereslet. A gond csak az, hogy hiába volt a hazai egységekben még durván egymilliárd köbméternyi gáznak hely, ezt különböző piaci szereplők már előre lefoglalták. Így annak, aki most kapcsolt már nem jutott kapacitás.

Október közepére kifejezetten szokatlan anomália alakult ki az európai földgázpiacon. Mivel a kedvező időjárás miatt a gázfogyasztás még nem kezdett el emelkedni, az európai tárolók viszont szinte teljesen megteltek, így jelentősen visszaesett a kereslet. Ennek eredményeként az úgynevezett spot, tehát az azonnali szállításra vonatkozó ár is bezuhant.

Hiába a nagy lehetőség

Elvileg mindez forintban csak Magyarországon százmilliárdos üzlet lehetett. A spot és az egy hónapra előre szóló forward ár közötti különbség 300 forint volt köbméterenként, márpedig papíron itthon naponta nagyjából 45 millió köbmétert gázt lehet elhelyezni a tárolókban. Ha ezzel mind el lehetett volna játszani a fenti tranzakciót, akkor az napi 13 milliárd forintos hozamot jelent.

De több okból sem lehetett. A legfontosabb, hogy a szektor egyáltalán nem működik a megszokott módon, aminek az egyik következménye, hogy a hírportál forrásai szerint az elmúlt időszakban lényegében befagyott a forwardpiac. Így hiába vette meg valaki a gázt, azonnal szinte biztosan nem tudott túladni rajta tőzsdei kereskedésben és tőzsdei áron.