Az ország nemzetközi pénzügyi pozíciójának átfogó jellemzésére általánosan elfogadott folyó mérleg és a tőkemérleg összesített egyenlegéből számolt mutató az év második hónapjában 487 millió euró finanszírozási igényt mutatott a januári 170 millió deficit után, miután a tőkemérleg többlete 594 millió euróról 307 millió euróra olvadt.

A csökkenésben döntő szerepe volt annak, hogy az Európai Uniótól befolyt tőkeátutalások a januári 594 millió euróval szemben februárban 333 millió euróra estek. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag nem érkeztek uniós források Magyarországra, mert nagyjából az agrártámogatások és már kifutó projektek forrásigényével azonos mennyiségű ez az összeg.

A folyó fizetési mérlegben az áruk és szolgáltatások kereskedelméhez kapcsolódó pénzmozgások egyenlege a januári 356 millió euró után februárban is 316 millió euró hiánnyal zárt. A 316 millió euró áruforgalmi hiány februárban 22 millió euróval volt kevesebb a januárinál, a szolgáltatások külkereskedelmének 344 millió eurós többlete 18 millió euróval nőtt januárhoz képest, amiből az utazásokhoz köthető szufficit nagyjából egyformán 153, illetve 154 millió euró volt.

Az elsődleges jövedelmek kiáramlása a januári 257 millió euróval szemben 319 millió euróval növelte a folyó mérleg hiányát, ezen belül azonban a tőkebefektetések alapján kiáramló nettó összeg alig változott, a januári 501 millió eurót követően februárban is 497 millió euró volt. Ebből a közvetlen működőtőke befektetések után kivont nettó profit az év első két hónapjában egyformán 428 millió eurót tett ki.

A tőkebefektetések kiáramlásában nagy szerepe lehetett az orosz-ukrán-háborúnak, melynek február 24-i kezdete után rengeteg pénzt vontak ki a régiós, így a magyar tőzsdéről is. Ennek oka az volt, hogy az orosz tőkepiacok zárva voltak, így máshol próbálták eladásokkal fedezni magukat a befektetők.

A folyó fizetési mérleg tavaly az első negyedév kivételével deficites volt, az éves hiány 4,736 milliárd euró tett ki, amiből a tőkemérleg 3,882 milliárd többletének köszönhetően 853 millió euró finanszírozási igény maradt. A folyó fizetési mérleg 2019-ben 1,018 milliárd 2020-ban 1,558 milliárd euró hiánnyal zárt, ám akkor a tőkemérleg egyenlege 1,683 milliárd, illetve 1,234 milliárd euró többletbe fordította az ország pénzügyi pozícióját a külfölddel szemben.