A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), valamint az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság (ONYF) lobbiharcának köszönhető, hogy szóba kerülhetett a 2010-ben kiváltott nyugdíj egyéni nyilvántartó lap (nyenyi) újbóli visszavezetése − mondta a Napi Gazdaságnak Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének (MKOE) alelnöke. A szervezet szerint nagy hiba lenne, ha a most működő, nyugdíjjárulék-adatokkal integrált, komplex bérbevallási rendszert megszüntetnék.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) társadalombiztosítási rendszereket ellenőrző vizsgálata megállapította, komoly kockázatokat jelent a nyenyi kivonása a forgalomból, illetve az, hogy helyette a NAV tavaly óta egy, a réginél bonyolultabb dokumentum segítségével kezeli ezen adatokat. A kivonás indokoltságát az ÁSZ is elismerte, hiszen a vizsgált időszakban a nyenyi rendszere és az adóhatóság adatszolgáltatása között átfedések voltak. A adóhatóság milliárdos nagyságrendű informatikai fejlesztései nyomán megszületett új rendszerrel kapcsolatban azonban "olyan hangok" is vannak, amelyek alapján a nyenyi visszavezetésére lehet következtetni − mondta korábban Horváth Margit, az ÁSZ ellenőrzés-vezetője.

Az MKOE álláspontja szerint azonban a tételes bérbevallás három adatszolgáltatást vont egybe, ezzel kizárta a kiskapukat és egy biztosan működő rendszert hozott létre. Ennek része például az ügyfélkapu, amely nélkül Ruszin szerint a modern adózás ma elképzelhetetlen lenne. A tételes bérbevallásokat ma már rendkívül alacsony hibaszázalékkal dolgozzák fel, a nyugdíj megállapításához szükséges alapadatok így jó minőségű, karbantartott adatbázisból folyamatosan kinyerhetők az alelnök szerint.