Sikeres Budapest nélkül nincs sikeres Magyarország, a kormány a városvezetéssel együtt a főváros sikerében érdekelt. Ezért a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának csütörtöki ülésére a kormány ötpontos javaslattal érkezik - tudatta az MTI szerint Fürjes.

A háromezer milliárdos "extra" forrást elsősorban a fővárosi egészségügy, kórházak, rendelők felújítására, új kórházak építésére, az eszközpark korszerűsítésére fordítanák, valamint a budapesti egyetemeket, a fővárosi oktatást bővítenék és fejlesztenék, emellett javítanák a fővárosi közlekedést és új parkok létrehozásával "zöldítenék" Budapestet.

Az államtitkár a konkrét fejlesztéseket firtató kérdésre elmondta: Tarlós István korábbi főpolgármesterrel közösen az elmúlt tíz évben befejezték a 4-es metrót, felújították a 2-es metrót és most folyik a 3-as metró felújítása, ehhez a kormány biztosítja a forrásokat. Megújult a budapesti villamospark, kiépült a fonódó hálózat - mondta Fürjes, aki szerint a HÉV-ek vannak mostoha helyzetben, hozzá kell látni a felújításukhoz, a hálózat bővítéséhez. (A HÉV-et már Tarlós idején átvette az állam a fővárostól - a szerk.) Fejleszteni kel az elővárosi vasutat, hogy minél kevesebben jöjjenek autóval a város központjába - közölte az MTI szerint az Orbán-kormány államtitkára.

Az államtitkár beszédéből az is kiderült, hogy a kormánynak a fővárosi zöldítésre is saját programja van (Zöld Budapest Program) - új parkokat, parkerdőket hoznának létre, de csak akkor, ha a városvezetés támogatja a kormányzati programot.

Karácsony: hónapok óra kérjük, hogy egyeztessünk az uniós projektlistáról

"Én Budapest jövőjét, és a kormányzást is komoly dolognak tartom. A komolyság pedig azt követelné meg, hogy előbb tárgyaljunk és csak utána tartsunk sajtótájékoztatót. A kormány ma másként járt el, lelkük rajta" - kommentálta Fürjes Balázs tárgyalások előtti sajtóbejelentését Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán."Bejelentették, hogy 3000 milliárd jut uniós pénzből a fővárosra. Remek. Mi azt képviseljük a tárgyaláson, hogy ezt a pénzt olyan fejlesztésekre költsük, amire a budapestiek 2019 októberében felhatalmazást adtak, ne másra. Hónapok óta kérjük, hogy egyeztessenek a fővárosiak által megválasztott önkormányzattal az uniós források felhasználásáról. Lássuk hát a projektlistát, mi készek vagyunk akár naponta tárgyalni. Talán most elkezdi ezt komolyan venni a kormány. Meglátjuk, mire jutunk."