Fürjes Balázs azt írta, a kormány 2019-ben biztosított először forrást a városmajori - Európa egyik legrégebbi, 18,5 hektáros közparkjának - megújítására. Budapest meghatározó parkjának eddig látogatók elől elzárt területei is megnyílnak, és a zöldfelületek aránya is nő - tette hozzá azzal együtt, hogy a Budapest Fejlesztési Központ megkezdte a Városmajori közpark megújításához szükséges tervpályázat előkészítését a megjelent kormányhatározat alapján.

Fürjes Balázs kiemelte, az egész országot érintő pandémia első hulláma világossá tette, hogy a nagyvárosok lakói még kiszolgáltatottabb helyzetbe kerültek. Ennek következtében felértékelődtek a felhasználóbarát városi zöldfelületek, nemcsak a rekreációs és egészségügyi funkciók, hanem a közparkok közegészségügyi szerepe miatt is.

A városmajori zöldfejlesztés értékmegőrzést is szolgáló projekt, hiszen a parkot 235 éve, 1785. július 25-én - II. József uralkodó rendelkezésére - nyilvánította közkertté a helytartótanács. Mivel mára minden négyzetméternyi zöldfelület értékesebbé vált, ezért a kormány döntött a városmajori közpark megújításáról: a 18,5 hektárnyi összterület eddig közhasználattól elzárt részeit csökkentik, és a zöldfelületet csaknem két hektárral megnövelik - írta Fürjes Balázs.

A városlakók a mintegy 35 focipálya nagyságú parknak csaknem 12 hektárnyi részét szabadon használhatják, hiszen a fejlesztésnek köszönhetően minden korosztály számára elérhető aktív kikapcsolódási, egészségmegőrző lehetőségeket biztosítanak, rendezett természeti környezetben - tudatta.

Az államtitkár szerint ezzel a projekttel a kormány célja az, hogy a kisgyerekesek, családosok, sportolni vágyók, kutyatulajdonosok számára magas színvonalú, többfunkciós parkot alakítson ki. Hangsúlyozta, 2021 első felében nyilvános tervpályázaton választják ki a park tervezőjét. A folyamatot irányító Budapest Fejlesztési Központ a munkát a közösségi tervezés elvei mentén fogja végezni.

A kormány határozott arról is, hogy az MTK számára - amely a városmajori ingatlanokból kiköltözik - épüljön új helyszínen egy labdarúgóutánpótlás-nevelési központ. A klub korszerű, sok ezer gyerek számára sportolási lehetőséget teremtő utánpótlásképző műhelye a Józsefváros közepén lévő rozsdazóna helyén épül - közölte Fürjes Balázs.