Megváltoznak a cégekre, önkormányzatokra és civilekre vonatkozó rezsiszabályok, de a lakossági tarifa változatlan marad. A kormány készül a víziközműhálózat fejlesztésére, és a díjszabás országos összehangolására – jelentette be Gulyás Gergely a csütörtöki kormányzati tájékoztatón.

Az április 30-ig érvényes lakossági rezsicsökkentett gáz- és áramár (102 forint/m3, illetve 36 forint/KWh), illetve az átlagfogyasztás feletti részre meghatározott árak (752,5 forint/m3, illetve 70,1 forint/KWh) is változatlanok maradnak májustól. Lantos Csaba energiaügyi miniszter már februárban bejelentette, hogy év végéig maradnak a rezsicsökkentett árak. Gulyás Gergely mai kijelentése alapján az átlagfogyasztás feletti tarifák sem változnak már idén.

A kkv-szektorban alacsonyabb gáz- és áramárakat nyújt az eddiginél a kormány az MVM szerződéseibe történő beavatkozással. Az idén januártól vészhelyzeti ellátásba került kis kkv-k, egyházak, alapítványok számára a havonta változó, de még mindig magas árú szerződéses konstrukciókat felülírja a kormányzat. Ez azt jelentheti, hogy a mostani alacsonyabb piaci gáz- és áramárakat kihasználva új szerződéseket kell kötnie az MVM-nek a jogosult körrel, és ennek nyomán

a gázt 10 forinttal olcsóbban kaphatják, az áram esetében pedig 80 forint alatt lesz a tarifa.

Gulyás Gergely bejelentette, hogy a tarifakülönbözet terhét az MVM-nek kell viselnie, ami nagyjából 15-20 milliárd forintos veszteséget jelent majd az állami cégnek. Ha a mostani áron venné meg a gázt a piacon az MVM, még abban az esetben is 180 forint körüli lenne ár. A lakossági értékesítés döntő részén számottevő vesztesége lehet a cégnek (a 102 forintos rezsicsökkentett ár miatt), amit csak elenyészően kompenzál az, hogy a korábban drágán, mostanában viszont olcsón megvett gázt továbbra is 752 forintért adhatja el az átlagfogyasztás feletti részre.

Ez nyilvánvalóan nem képes fedezni a több százmilliárdos veszteséget, ez az alapvető oka annak, hogy a tarifarendszert érintetlenül hagyta a kormány.

A tavaszi és a nyári hónapokban ez kevesebb családnak jelenthet kihívást, hiszen a fűtési igény ilyenkor sokkal kisebb. Hogy meddig prolongálják a magas tarifát, arra nincs kormányzati válasz, hiszen az elmúlt hetekben már arra figyelmeztettek, hogy ismét emelkedhetnek a piaci gázárak az előttünk álló téli ellátási helyzet miatt, ami feszültnek ígérkezik.

A stabilan tartott lakossági tarifarendszer mögött ezért egyfajta biztonsági játék is állhat, hogy később ne kelljen emelni a tarifán.

A Portfolio információi szerint a következő hetekben kerülhet sor az MVM Csoport hitelminősítéseinek éves felülvizsgálatára, és ez is indokolhatja a változatlan lakossági tarifa fenntartását. A költségvetési stabilitás erősítését is indokolhatja a mostani kormányzati döntés.