A karácsonyi asztalra gyakran kerül olyan desszert, amelynek alapvető hozzávalója a gesztenyekészítmény. Éppen ezért az idei év utolsó, Nébih szakemberei által végzett termékteszten ezek gyorsfagyasztott változatai kerültek a középpontba.

A tesztben résztvevő 27 terméket alapos minőségi és élelmiszerbiztonsági vizsgálatnak vetették alá a szakemberek a Nébih laboratóriumaiban. Az analízis kiterjedt többek között a hamisítás, a zsír-, hamu-, víz-, héj-, cukor- és homoktartalom, valamint a savfok paraméterekre, továbbá növényvédőszer-maradék és mikrobiológiai vizsgálatok is zajlottak. A termékeken összesen 10187 laboratóriumi paramétert vizsgáltak.

Élelmiszerbiztonsági szempontból mindent rendben találtak, egyéb hibák azonban előfordultak a gesztenyekészítményeknél. A részletes eredményeket itt találja.

A jelölések vizsgálatakor például problémák mutatkoztak a termékek megnevezésével és a tápértékjelöléssel kapcsolatban, továbbá az egészségre, a tápanyag-összetételre és "cukormentességre" vonatkozó állítások közül is volt, ami nem stimmelt. Hét termék esetében jelölési hibák miatt figyelmeztetésben részesülnek az élelmiszer-vállalkozók.

A laboratóriumi vizsgálat során az egyik gesztenyepüré víztartalma és savfoka is meghaladta a megengedett felső határértéket, míg két gesztenyemassza és egy gesztenyepüré esetében a víztartalom, egy gesztenyepürénél pedig a cukortartalom volt a megengedettnél magasabb. Egy gesztenyepüré "alulteljesített" a teszten: ennek a hamutartalma nem érte el a Magyar Élelmiszerkönyvben előírt minimum értéket.

Összesen 6 termék esetében - 4 terméknél jelölési és minőségi hiba együttes jelenléte, 2 termék esetében pedig minőségi hiba miatt - 1,2 millió forintnyi élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki a hatósági felügyelők. A szabályszegő élelmiszer-előállítóknak és forgalmazóknak ezúttal is határidővel ellátott intézkedési tervet kell készíteniük a hibák kijavítására - írja honlapján a Nébih.

A nyertes termék

A kedveltségi vizsgálaton ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket. Az ínyenc bírák a gyorsfagyasztott gesztenyemasszák rangsorában a "Maroni Natúr gyorsfagyasztott gesztenyemassza cukor és aromák hozzáadása nélkül" terméket juttatták a dobogó legfelső fokára. A gyorsfagyasztott gesztenyepürék versenyében pedig a "Fine Life gyorsfagyasztott gesztenyepüré, 72 százalék gesztenyebél tartalommal" érdemelte ki az első helyet.

További információk, érdekességek és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán.