Sose találtak még ennyi hibát az Európai Bizottság auditorai: 29 magyarországi közbeszerzési eljárás közül 25-ben súlyos szabálytalanságokat állapítottak meg - idézte a 24.hu a magyar hatóságoknak megküldött levelet. Alapvetően a Miniszterelnökségen belül működő közbeszerzési felügyeleti főosztály (kff) munkájáról van szó, ez a részleg kulcsszereplő, szabályossági tanúsítványa nélkül nem kaphat senki uniós támogatást.

A brüsszeli revizorok azonban úgy találták, hogy a kff a súlyos szabálytalanságoknak csak a töredékét észlelte. A jelentéstervezet négy esetet említ azzal, hogy a kff nem tett hathatós intézkedést a szabálytalanság megakadályozására. Csak a vizsgált mintában fellelt, és be is árazott szabálytalanság miatt 103,4 milliárd forint (a budapesti 4-es metró költségének közel negyede) támogatásmegvonást tart indokoltnak az Európai Bizottság. Ez a szerződések teljes értékének a 10,64 százaléka, aminél jóval vaskosabb lehet a végszámla.

A támogatásemelés - és a szabálytalansági lista - talán legperverzebb darabja a Miniszterelnökség saját, összesen 4,8 milliárdos keretszerződése, amelynek az volt a célja, hogy a külső tanácsadók közbeszerzési és jogi segítséget nyújtsanak, az uniós támogatások felhasználása szabályosan történjék - írja a portál.

Ezt a tanácsadói szerződést az SBGK, a Nagy és Kiss ügyvédi irodák, valamint az Ész-Ker Kft. alkotta konzorciummal kötötték meg. Az Ész-Kert többnyire Lázár János volt kancelláriaminiszterhez közelálló cégként emlegetik, többségi tulajdonosa Kárpáti Péter György úgy is ismert, mint akinek közös cége van Tiborcz Istvánnal és Hamar Endrével, az Elios-ügy két "főszereplőjével". Az SBGK meghatározó munkatársa Bajkai István, a Fidesz egyik alapító tagja, akit Orbán Viktor miniszterelnök családjának ügyvédjeként szokás emlegetni a sajtóban.

A három cég esetében nem vizsgálták ezúttal a kapcsolati hálót az uniós auditorok. A méretes tanácsadói szerződéssel leginkább az volt a bajuk, hogy a kff a tevékenységének (tehát az ellenőrzés) zömét kiszervezte, és szerintük ilyen mértékben ez indokolatlan.

Az auditorok összesen fél tucat rendszerszintű szabálytalanságra bukkantak, emiatt azt kérik a magyar hatóságoktól, hogy tekintsék át az összes operatív program közbeszerzéseit, szűrjék ki a hasonlóan hibás projekteket, és ezeknél is tegyék meg a támogatáslevonást.

A Miniszterelnökség nem reagált a hírportál megkeresésére, nem válaszolt arra, mennyire becsülik az összes támogatásmegvonás összegét.

A fotó forrása: Pixabay