Április 19-én és 20-án Magyarországon ritkán havazik, de idén olyan sok hó esett ezen a két, elvileg tavaszi napon, hogy a Bükkben 10 ezer hektáron 10 ezer köbméternyi fa kidőlt az ágakra fagyott jég súlya alatt. A Bükki Nemzeti Park munkatársa, Magos Gábor természetvédelmi őrszolgálat-vezető akkor azt mondta az InfoRádióban, hogy az ilyen rendkívüli időjárás egyszerre árt és használ az erdőnek.

"Károkat okoz például a fészkelő madaraknál, sok fészkelés és költés meghiúsul. Az egyik ikonikus növényünk, a papucskosbor, elfagy a hideg időjárásban. Van azonban pozitív hozadéka is: az erdeinkben az erőteljes gazdálkodás miatt viszonylag kevés holtfa-anyag van, így végre keletkezett, ami a halódó vagy holtfához kötődő élőlényeknek nagyon fontos."

A tavaszi havazás legnagyobb károsultjai tehát nem az erdő lakói, hanem a vendégei: a turisták, akik számos bükki ösvényt még mindig nem használhatnak, mert sok helyen kidőlt fák akadályozzák a továbbhaladást.

Lassan halad a tisztítás

Az országos Kéktúra útvonalát és a szilvásváradi Millenniumi tanösvényt már megtisztították, de a Tamás-kúti tanösvény Imó-kő leágazása még nem látogatható, és egyelőre nem javasolják a Rejtek-Répáshuta tanösvény Rejtek és Gyertyán-völgy közötti szakaszának bejárását sem. Várat még magára a Szalajka-vögyben az Istállós-kői-barlanghoz vezető sétaút megtisztítása is.

A munka azért halad lassan, mert sok pénzbe és időbe kerül, ráadásul nagyon balesetveszélyes és több társaság együttműködését, különféle engedélyek kiadását és megszerzését igényli. Az Bükki Nemzeti park, valamint az Északerdő és az Egererdő Zrt. szerint 500 méteres magasság felett mindenhol számítani kell kidőlt fákra és leszakadó ágakra. A turisták elindulás előtt az erdészeteknél érdeklődhetnek, hogy járható-e a kiszemelt ösvény.

A legutóbbi időjárási vészhelyzet következményeiről itt olvashat.