Sallai R. Benedek országgyűlési képviselő szerdán az MTI-nek elmondta: a kormány azért kényszerült a termőföld-privatizációt elrendelő rendelet módosítására, mert az szembement mind az unió előírásaival, mind magyar jogszabályokkal.

Kifejtette: az EU tiltja az uniós polgárok hátrányos megkülönböztetését, így ahogy a földforgalmi törvényben sem szerepelhetett a földügyletekkel kapcsolatosan a magyar gazda kitétel, úgy a mostani árverésekhez alapot adó rendelet sem tartalmazhatja azt.

A jogszabály emellett több magyar törvénnyel sem állt összhangban - fűzte hozzá -, ezek között említve a földforgalmi, vagy a földalapról szóló jogszabályokat. Emlékeztetett: emiatt fordultak az ellenzéki pártok az Alkotmánybírósághoz.
Leszögezte: a föld csak akkor maradhat a magyarok tulajdonában, ha a kormány eláll a privatizációtól, és meghagyja azt a közösség számára.

Bírálta Győrffy Balázs fideszes politikus kijelentését, miszerint csupán mintegy 200 uniós polgár vásárolhat földet, hangsúlyozva: ezeken az árveréseken esélye sem lesz a magyaroknak a tőkeerős versenytársakkal szemben.

QP | Quality Placement