Túl vagyunk a fertőzési hullám tetőzésén, remélhetőleg ezt a halálozási adatok is követik majd - mondta el a kancelláriaminiszter a tájékoztató elején az elmúlt napok koronavírus-statisztikái szerint, aki szerint egyértelműen túl lehet Magyarország a járvány csúcsán.

Szentestét nem számítva január 11-ig továbbra is fenntartják a kijárási tilalmakat, Gulyás Gergely azt is kérte, hogy az emberek ezeket továbbra is tartsák be. Kérdésre válaszolva a miniszter arról is beszélt, hogy a járványügyi szakemberek modellezték, hogy milyen következményekkel járhat a kijárási korlátozások feloldása szentestekor, ezek viszont különösen magas kockázatot nem mutattak ki.

A vakcinák kapcsán a Külgazdasági és Külügyminisztérium arról tájékoztatta a kormányt, hogy december 27-től a Dél-pesti Centrumkórházban már megkezdődhet az egészségügyi dolgozók oltása, legalább 5500 vakcina érkezik. Sok még a bizonytalanság, hogy miként folytatódhat tovább a vakcinaprogram. Arra lehet számítani, hogy a Pfizer-féle készítményből még december végén is újabb szállítmányok érkezhetnek. De továbbra is vizsgálják a kínai és az orosz vakcinák bevethetőségét, de az engedélyeztetési eljárás az Európai Uniótól függ.

"Mindenkit szeretnék arra kérni, ha szeretne résztvenni az oltási programban, akkor regisztráljon a vakcinainfo.gov.hu oldalon" - tette hozzá a kancelláriaminiszter, aki azt mondta, hogy 300 ezren már éltek a jelentkezési lehetőséggel.

Eddig összesen 17,5 millió oltóanyagot kötött le a kormány, de az egész világ versenyzik a készletekért, ezért is kötöttek le ilyen bőséges mennyiséget.

Marad a moratórium

A hitelmoratóriumot továbbra is kérheti, aki 2020 márciusában már rendelkezett hitelt. 2,5 millió magyar család érintett, 56 százalékuk él is a törlesztési kötelezettség felfüggesztésével - ismertette az adatokat a miniszter, aki szerint ez a sok százmilliárd forint így az embereknél marad, ami segíti a gazdaságot is.

Összesen 987 ezer vállalkozás élhet a cégekre vonatkozó moratórium lehetőségével, közülük 48,5 százalék ki is használta ezt, ami azt jelenti, hogy a 10 ezer milliárdos 41,7 százalékára áll fenn moratórium. "Nyilvánvaló, hogy a bankok nem örülnek ennek a lehetőségnek, korábban, a kormány döntését megelőzően küldtek tájékoztatókat, de teljesen mindegy, hogy ezekben mi áll" - magyarázta Gulyás, aki hangsúlyozta, hogy nem kell fizetniük az érintettek.

Nem fáj a kormány szerint az ipa bevétel csökkenése

A kisvállalkozók iparűzési adójának felére mérséklésével 150 milliárd forint maradhat az érintett cégeknél.

"Ha megnézzük az ipa-bevételek alakulását, akkor 2019-ben az önkormányzatok 800 milliárd forint bevételhez jutottak, míg 2011-ben 460 milliárd forintjuk származott az adóból. A következő évre vonatkozóan az önkormányzatok a 2018-as bevételi szinten maradnak a mostani elengedéssel" - magyarázta a miniszter, aki szerint a 25 ezer főnél nagyobb helyhatóságokkal készek egyeztetni.

Reméli a kormány, hogy a mostani intézkedések segítik azt, hogy a nehéz helyzetben a családok és a vállalkozások a felszínen maradjanak.

A lakóingatlanok áfája kapcsán egyértelműsítette, hogy 2020. decemberéig kell építési engedéllyel bírni az 5 százalékos áfához, a beruházást 2026. végéig be kell fejezni. A rozsdaövezeti ingatlanokra ez nem vonatkozik.