A versenyhivatal idei évét elsősorban a kartellügyek határozzák meg: a kiszabott hatósági bírságok kétharmada e körben született – derül ki a szervezet által kiadott Közérthetően a magyar piaci versenyről, Gyorsjelentés a Gazdasági Versenyhivatal tevékenységéről – 2021. I. félév című kiadványból. A fogyasztóvédelmi ügyek kapcsán a Covid-19 járvánnyal kapcsolatos fellépés emelhető ki, a pandémiával összefüggésben megtévesztő kereskedelmi kommunikációt folytató vállalkozásoknak összesen közel 220 millió forint bírságot kellett fizetniük az év első felében.

Jelentős volt emellett a fogyasztói jólétet növelő és a hazai gazdaságot erősítő vállalások értéke: 2021 első félévében 4,1 milliárd forintot is meghaladta az eljárások során a Versenytanács által előírt kompenzációs programok összege. Milliárdos nagyságrendű azon összeg is, amelyet a cégek együttműködésükkel takarítottak meg a versenyhatósági eljárások során.

Együttműködéssel ugyanis jelentősen csökkenthető, vagy akár el is kerülhető a kiszabható bírság: 2021 első félévben így 18 vállalkozás összesen mintegy 1,5 milliárd forint bírságkedvezményt ért el.

A Gazdasági Versenyhivatalhoz 2021 első félévében érkezett összefonódás-bejelentések száma jelentős emelkedést mutat: 40 százalékkal növekedett a fúziók száma 2020 azonos időszakához képest.

„Előzetes bírói engedélyek alapján a munkatársaim huszonhárom vállalkozásnál folytattak rajtaütéseket az idei év első felében. Összesen 10 terrabájt mennyiségű adatot foglaltunk le és dolgoztunk fel. Ez az adatmennyiség körülbelül 1000 mozifilmnek, vagy 700 ezer fotónak, vagy 10 millió „egyszerű” dokumentumnak felel meg” – mondta Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke.