A VDSZ a kormány segítségét kéri a Hankooknál dolgozó szakszervezeti tagok védelmére, miután "az utóbbi hónapban a munkavállalói és szakszervezeti jogok elleni támadás a Hankook Tire Magyarország Kft. gumigyárában olyan mértéket öltött, amelyben a magyar kormánynak is lépnie kell" - fogalmaz a nyílt levél.

Az alábbiakban szó szerint idézünk a levélből:

"A Hankookkal Magyarországra települése óta folyamatos küzdelmet vívunk. A nyilvánosság a küzdelmekről, a munkavédelemmel kapcsolatos problémákról rendszerint csak akkor értesül, amikor tragédia történik: így volt ez június közepén is, amikor egy 23 éves mezőfalvi fiatalember vesztette életét a gumigyárban.

A halálesetet nyomán kialakult fokozott figyelem hatására a cég eleinte együttműködőnek tűnt. Néhány hét elteltével azonban újra, fokozott erővel kezdte támadni a szakszervezeteket és a velük együttműködő munkavállalókat. Mintha a cég a tragédiából azt a következtetést vonta volna le, hogy fő feladata a munkavédelmi szabályokat betartató szakszervezetek elhallgattatása.

A Hankook először elutasította a szakszervezetekkel közös baleseti feltáró bizottság létrehozását. Ezt követően elkezdte kipécézni az érdekvédelem helyi képviselőit, hogy elzárja információforrásainkat és megfélemlítse a munkavállalókat. Több kollégánknak távoznia kellett a cégtől. Legutóbb, néhány nappal ezelőtt az egyik kollégánkat a legsötétebb időket idéző "kihallgatáson" megfenyegették: ha folytatja szakszervezeti tevékenységét, ő is eltávolított munkatársai sorsára jut" - fogalmaz a levél.