Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Néhány nappal ezelőtt Orbán Viktor kormányfő egy konferencián jelentette be, hogy amennyiben 2021-ben a GDP-növekedés eléri az 5,5 százalékot, akkor a kormány 2022 január-februárjában visszaadja a gyermeket nevelő családoknak az idén befizetett jövedelemadót.

Angyal József okleveles adószakértő ezzel kapcsolatban az ATV Start című műsorában azt mondta: a miniszterelnök korrekt nyilatkozatokat tett: év közben ugyanis mindenki csak adóelőleget fizet, hogy az adóbevallásnál ennyivel kevesebbet kelljen fizetni.

A családi kedvezmény év közben nem jár automatikusan, csak annak, aki nyilatkozik. Sokan viszont nem nyilatkoznak, azzal a felkiáltással, hogy majd májusban felveszik ezt egy összegben. Tehát az nem stimmel, hogy a családi kedvezménnyel csökkentet összeget kapják meg - magyarázta az adószakértő. Szerinte ráadásul a családi kedvezménynél jogosultsági hónap van, tehát ez is változhat év közben.

Angyal József azt mondta,

a bejelentésből egy dolog hiányzik: hogy azt a pénzt, amit január-februárban megkaphatnak a magánszemélyek, vissza kell majd fizetni májusban, mert csak előleget kaptak.

Ha ezt visszatérítik, akkor ezzel az előleggel el kell majd számolni az adóbevallásban. Ez összhangban van Orbán bejelentésével, hiszen ő elmondta, hogy nem pénzosztásról van szó - tette hozzá az adószakértő, aki ezért azt kéri mindenkitől:

ne költsék el a kapott pénzt, mert csak 3 hónapra kapják meg.

Ez egyelőre csak egy választási ígéret

Jellemző a Fidesz gazdaságpolitikájára, hogy sokáig beszélünk egy dologról, de a megvalósítás csak később következik - jegyezte meg. Itt van például a minimálbér kérdése, amit szintén a miniszterelnök jelentett be. A 200 ezres minimálbérhez tartozik a munkáltatói terhek csökkentése - adócsökkentésként már beharangozták, hogy 2 százalékkal csökken a munkáltatói teher jövő júliusban, de ez nem adócsökkentés, hanem egy választási ígéret.

Ha komolyan gondolnák, hogy elkezdik a minimálbért felemelni, akkor ennek a járulékcsökkentésnek már januárban életbe kellene lépnie

- mutatott rá a szakértő.

A korábbi bejelentés szerint az szja-visszafizetés akkor valósulhatna meg, ha a GDP-növekedés eléri az 5,5 százalékot - Angyal József azt is hallotta közgazdászoktól, hogy a GDP-adat csak február közepén fog rendelkezésre állni, vagyis lehet, hogy a becslés véletlenül 5,4 százalék lesz. Ez azt jelenti, hogy az emberek jövő január-februárig erről fognak beszélni, de az is lehet, hogy mégsem kapnak ebből.

Mivel ezt egyszeri jövedelemtranszfernek nevezte Orbán, úgy látszik, azt sem tervezik, hogy ezt beépítik az adóbevallásba, hogy ezt ott érvényesíteni lehessen - mondta Angyal József. Szerinte a miniszterelnök nyilatkozata arra utal, hogy ez egy előleg visszafizetés, amivel az adóbevallásban el kell számolni.

Ha egy brutális minimálbér-emelés van, az nem csak a minimálbéren élőket érinti. Ha felhúzzuk a minimálbért, akkor húzni kell a többi bért is, mert így azok is minimálbéresek lesznek, akik eddig nem voltak azok. Ez bérfeszültséget okoz - magyarázta. Mivel ezt kötelező végrehajtani, a munkáltatóknak ez jelentős többletterhet jelent, vagyis ezért kellene a járulékcsökkentést ezzel egy időben végrehajtani - tette hozzá a szakértő.