A MGYK közleményét a Népszava közölte.

Idén minden egészségügyi dolgozónak 500 ezer forintos pluszjuttatást biztosítanak - jelentette be még április 3-án Orbán Viktor miniszterelnök. A kifizetésre július 1-jéig várni kell.

"Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár nem ismeri annak indokát, hogy a közforgalmú gyógyszertárak dolgozói miért nem részesülnek abból az egyszeri juttatásból, amit 160 ezer egészségügyi dolgozó megkap" - írta közleményében Hankó Zoltán, az MGYK elnöke.

Egyben a kamara nevében, minden gyógyszerésznek és (szak)asszisztensnek megköszönte Hankó Zoltán a járvány alatti helytállást, amellyel az egész egészségügyben szinte egyedülálló módon, valamennyi gyógyszertár folyamatosan, közvetlenül és teljes körűen elérhető volt.

A döntésért - a döntéshozók helyett - az elnézésüket kérem

- írta Hankó Zoltán.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere pénteken ismertette, hogy pontosan kik kapnak plusz pénzt július eljsejével. Az Orbán Viktor kormányfő által korábban megígért, a Covid-19 járvány alatti helytállásért "minden egészségügyi dolgozónak járó" bruttó félmilliós bérkiegészítésre az állami költségvetésből 92 milliárd forintot költenek. A keretből nem csak a közvetlenül az életmentésben és gyógyításban tevékenykedő orvosoknak, ápolóknak, mentőknek és betegszállítóknak jut. Abból többek között részesülhetnek az intézmények vezetői, gazdasági igazgatói, a műszaki, gazdasági és adminisztratív területen dolgozók, valamint a Magyar Honvédség közfeladatot, védelem-egészségügyi feladatot ellátó dolgozói is - emlékeztetett a napilap. - Kivéve a patikákban dolgozók.