Szerbia, Japán, Tajvan, Szingapúr és Dél-Korea sem kér a magyar sertéshúsból, miután Heves megyében egy vaddisznó teteméből kimutatták az afrikai sertéspestis egyik törzsét. A hordozó állatot a Göngyös-Göngyöshalász Földtulajdonosi Vadásztársaság területén találták. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ezért tizenhárom környező települést sorolt a különösen ellenőrzött kategóriába.

Az öt ország kiesése érzékenyen érinti a magyarországi húsfeldolgozókat, mivel az elmúlt években Japán lett az egyik fő felvásárlója a magyar sertéshúsnak, onnan származott az árbevételük negyede, 76,2 millió euró, Tajvan és Dél-Korea a hatodik, illetve a tizenegyedik helyen áll ebben a rangsorban - írja a lap.

Mindegyik állam egész országra vonatkozó kitiltást rendelt el, így bár hiába egy esetről van szó, nem csak a feltárt fertőzés környéki régióra alkalmazták. Egyelőre úgy fest, csak Szingapúrral van esély megegyezni a tiltás részleges korlátozásáról.

Fontos tudni, hogy az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes, viszont az állatállományban komoly károkat tehet. A betegség nagyon ragályos, ezért óvatosak a felügyelő hatóságok és az országok szakvezetései az importálással.

A fotó forrása: Pixabay.