A Moody's 2018-ra összeállított menetrendjében ez lesz Magyarország első idei felülvizsgálata. A cég a kialakult gyakorlatnak megfelelően várhatóan péntek éjjel jelenti be döntését Londonban. A magyar szuverén osztályzatot a Moody's ezután november 23-án veszi ismét vizsgálat alá - írja az MTI.

A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő az idén összesen hat időpontot tűzött ki a magyar államadós-besorolások vizsgálatára. Az idei felülvizsgálati sorozatot a Standard & Poor's kezdte február 16-án. A cég akkor megerősítette Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósság-kötelezettségeinek "BBB mínusz/A-3" szintű, szintén befektetési ajánlású besorolását, és érvényben hagyta az osztályzaton a felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást is.

A Standard & Poor's augusztus 17-én veszi napirendre ismét a magyar adósosztályzatokat. (Túl sok pénz megy a nyugdíjakra - aggódik a hitelminősítő.)

Nem az első a sorban

A Fitch Ratings idei első vizsgálati időpontja március 9-én volt. Aznap ez a hitelminősítő is megerősítette Magyarország devizában és forintban fennálló hosszú futamidejű államadósságának "BBB mínusz" szintű besorolását, ugyancsak változatlan pozitív kilátással.

A három nagy nemzetközi hitelminősítő mindegyike 2016 óta a befektetésre ajánlott sávban tartja nyilván Magyarországot. A Moody's "Baa3" magyar államadós-osztályzata azonos a Fitch és a Standard & Poor's "BBB mínusz" magyar besorolásával. A Standard & Poor's és a Fitch Ratings egyaránt tavaly javította pozitívra a magyar szuverén adósosztályzat kilátását, a Moody's magyar államadós-besorolásának kilátása azonban jelenleg stabil.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzői e hétre szóló térségi előrejelzésükben mindazonáltal azt valószínűsítették, hogy a Moody's a pénteki felülvizsgálaton egyelőre nem módosítja a magyar adósbesorolást, sem annak stabil kilátását.

A Moody's a magyar bankrendszerre ugyanakkor már két éve pozitív kilátást tart érvényben, és ezt e hónap elején megerősítette. A megerősítéshez fűzött elemzésében a cég kiemelte, hogy várakozása szerint a magyar bankrendszer működési kondícióinak javulása jót tesz a szektor hitelportfolió-minőségének és tőkehelyzetének.

A hitelminősítő azzal számol, hogy a szektorszintű nem teljesítő kinnlevőség-ráta a teljes követelésportfolió 8 százaléka alá csökken 2018 végéig a tavaly decemberben mért 9 százalékról.

A Moody's hangsúlyozta: várakozása szerint a magyar gazdaság élénk aktivitása közepette a magyar bankrendszer hitelkihelyezésének értéke az idén és jövőre is 10 százalék körüli ütemben növekedhet a 2008-as pénzügyi válságot követő évek visszaesése után.