Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az új autók árának emelkedése mögött több tényező is szerepel, s ezek közül csak az egyik az, hogy jelenleg több a vevő, mint a legyártott autó. A koronavírus gazdasági lassulását követő nyersanyag-drágulás az autók több összetevője kapcsán is megjelent, de a legtöbbször hallott szó talán a chiphiány, amihez az árak emelkedése ugyanúgy társul. Ha ez nem lenne elég, a gyártóknak egyre szigorúbb környezetvédelmi és biztonsági előírásoknak kell megfelelniük, ami szintén felveri az árakat. A forint árfolyamáról pedig nem is beszélve.

Mindez hatott a használt autók piacára is: a használtautó.hu keresőjét 2021-ben több mint 527 millió alkalommal, az előző évinél 20 százalékkal többször használták az oldal látogatói. A hazai tulajdonosváltások is emelkedést mutattak: november végéig a 2019-es rekordérvhez mérten 1,6 százalékos, 2020-hoz képest pedig 3,8 százalékos növekedést mutatott a piac.

A 2020-as, 2,789 millió forintos átlagos hirdetési ár 2021-re éves szinten 3,989 millió forintra, azaz 43 százalékkal emelkedett.

Még drámaibb a helyzet, ha negyedéves bontásokat nézünk, ugyanis míg 2020 első negyedévében 2,551 millió forint volt a hirdetési átlagár, a tavalyi utolsó negyedévben már több mint 2 millió forinttal magasabb, 4,682 millió, ami 83,5 százalékos drágulást jelent. Hajszálnyit árnyalja a képet, hogy közben a meghirdetett autók átlagéletkora fél évvel, 12,5-ről 12 évre csökkent - írja a portál.

Utóbbi oka, hogy az emelkedő árak mellett a legolcsóbb autókért akkora a versenyfutás, hogy azokat gyakorlatilag bárki, bármikor el tudja adni, akár hirdetés nélkül is.

Az 5 legnépszerűbb modell aktuálisan 5 éves példányainak átlagár-emelkedése 2019-2021 között modelltől függően 7-42 százalékos volt.

  • Míg 2019-ben átlagosan 2,32 millió forintba került egy 5 éves Opel Astra, idén már 3,02 millió forintba.
  • Az 5 éves Suzuki Swiftek átlagára 2,55-ről 2,74 millió forintra emelkedett.
  • A Skoda Octavia esetén 3,3-ról 3,88 millióra nőtt az átlagár.
  • A Ford Focusnál pedig 2,46-ról 3,23 millió forintra,
  • míg az 5 éves Audi A4-ek esetén 4,38-ról 6,2 millió forintra nőtt.

Az aktuálisan 5 esztendős modellek árváltozását persze egy-egy modellfrissítés, a bővülő felszereltségek is befolyásolhatják, azonban még akkor is láthatunk abszolút áremelkedéseket, ha az adott évjáratú, azaz évről évre korosabb példányok árait nézzük vissza. A 15 éves átlagkorú piacra tekintettel az 5 legnépszerűbb modell 2007-es és 2015-ös példányainak árát is megvizsgálta a Használtautó.hu a már említett évek szerinti bontásban.

A 2007-es példányoknál az öregedés ellenére alapvetően stagnálás látható, a fiatalabb használt autók iránti fokozódó keresletet pedig mutatja, hogy az 5 legnépszerűbb modell sorában az Audi A4 kivételével a 2015-ös példányok hiába öregedtek, ma a már 7 éves autókért többet kell fizetni, mint 2019-ben kellett a négyévesekért.

Nemcsak városi legenda tehát, hogy az egyre feljebb pörgő használtpiacon számos tulajdonos a vásárláskori árnál magasabb összeget kapva tud kiszállni autójából.

- mondta Katona Mátyás, a Használtautó.hu szakértője, aki szerint azonban

az eladás mégsem javasolt.

Az idei évet az elemzők és az iparági szereplők egybehangzó véleménye szerint még a kínálati hiány fogja meghatározni, azonban az is látható, hogy az EU jogalkotói által sarkalt villanyautó-láz az új autók piacára még további áremelkedéseket fog hozni. Így a használt autók az elmúlt két évben látott extrém drágulása még jó eséllyel folytatódni fog. Az eladás helyett még befektetési céllal is inkább a vásárlás lehet a bölcsebb az autópiacon, aki pedig a szükség miatt gondolkozik a vásárláson, gyors döntéssel még szinte biztosan kedvezőbb árakat csíphet meg.