Sok szülő bajban van, ha beteg a gyermeke. Kevés gyermekorvos praktizál az országban, és akik igen, azoknak is a fele közel áll a nyugdíjhoz. De nem csak itt vannak problémák, hanem az alapellátás egészével. Orbán Viktor körülbelül egy hete jelentette be, hogy belekezdenek az átalakításba, melynek keretében háziorvosi praxisközösségeket szeretnének létrehozni.

A praxisközösség azt jelenti, hogy a háziorvosi körzeteket nagyobb tömbökbe szervezik, így eltérő szakképesítésű orvosok, nővérek, diplomás nővérek együtt, teamként nyújtanak emelt szintű alapellátást.

A Népszava birtokába került törvényjavaslat szerint az ország 199 járásában plusz a fővárosban összesen mintegy 1000, változó méretű praxisközösséget hoznának létre. Egy ilyenben átlagosan hat háziorvos, házi-gyermekorvos valamint az ő munkájukat segítő egyéb szakemberek dolgoznának.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, Póta György szerint a praxisközösség önmagában jó ötlet viszont az, hogy kötelezően egységes szerkezetűnek kell lennie, az nagy probléma.

"A gyerekek egészséges fejlődése szempontjából hátrányos, ha nem gyerekorvoshoz tartoznak" - mondta Póta György az ATV Híradónak. Elmondása szerint nem veszi észre a felnőttorvos azokat a jeleket, ami alapján időben el lehetne juttatni a megfelelő helyre a gyereket.

Póta szerint az új rendszer hosszútávon egyet jelenhet a gyermekorvosi rendszer néhány éven belüli kivezetésével a magyar egészségügyből. Ami azért is probléma, mert tanulmányok szerint azok a gyermekek, akiket nem gyermekorvos lát el, nagyobb eséllyel kerülnek kórházba.

Az üggyel kapcsolatban az ATV-nek az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt válaszolta, hogy a praxisközösségek létrehozásába nem fog beleszólni a kormány, az alapellátó orvosok eldönthetik, hogy kivel alkotnak praxisközösséget, ha akarnak. Ez ugyanis nem lesz kötelező.