A legfrissebb influenza-adatok szerint továbbra sem lehet járványról beszélni, pedig egyes szakemberek a tavaly elmaradt szezon miatt most jóval erősebbre számítanak. Eörsi Dániel háziorvos szerint még két hónappal előre sem lehet előre tudni, hogy milyen lesz az aktuális influenzaszezon - olvasható a portál cikkében.

A tavaly elmaradt influenzajárvány erre az évre rendkívül magas fertőzöttséget jósoltak, amit a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) legfrissebb influenza-statisztikája egyelőre nem támaszt alá.

2022. január 10-16. között az országban 11 900 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel az előző heti 12 500 fővel szemben, és 47 beteg légúti mintájából, valamint a kórházban kezeltek közül 2-2 esetben mutatták ki az influenza A(H3) vírusát.

Szerintem 47 mintából nem sok következtetést lehet levonni, talán a sentinel orvosok sem küldenek elegendő mintát, hiszen igazság szerint a COVID árnyékában nem tudunk foglalkozni az influenzával

– mondja Eörsi Dániel, aki osztja azt a nézetet, hogy amíg kötelező a maszkviselés, meg egyéb korlátozó intézkedések (iskolában különböző osztályba járó gyerekeknek nem lehet közös program, stb), addig érthető, hogy kevésbé terjed az influenza.

Arra a kérdésre, hogy evolúciós értelemben az erősebb koronavírus „lenyomja-e” az influenzavírust, azt mondja, hogy ha nem lenne védekezés a Covid ellen, akkor valójában tudna egyszerre a két járvány létezni.

„De mivel van emberi reakció a vírus elleni védelemre, ezért most olyan környezet alakult ki, amely az influenzának nem kedvez, míg a Covid így is megtalálja a számítását” – teszi hozzá Eörsi Dániel.