Évente 200-300 háziorvosi körzetnek kellene gazdát cserélnie ahhoz, hogy az idős orvosok helyét átvegyék a fiatalok, ám ehelyett legfeljebb 30-50 üzlet köttetik - mondta a lapnak Selmeczi Kamill, a FAKOOSZ Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke. Szerinte a piac azért fagyott be, mert  hiába javította a kormány az elmúlt években a háziorvosi vállalkozások finanszírozását, az abból kivehető jövedelem még mindig jóval kisebb, mint a kórházi szakorvosoké. Úgy véli, a mostani finanszírozás duplája fedezné a bruttó egymillió forintos orvosbért és két ápolónő tisztességes fizetését.

A praxispiac működését a jogbizonytalanság is akadályozza, ha ugyanis az önkormányzat nem köt a vevővel szerződést - amire az eladó és a vevő megegyezése ellenére is volt példa -, a praxisjog egy év múlva átszáll a helyhatóságra. A távozó doktor így nem kap a körzetéért egy fillért sem, az önkormányzat pedig saját "emberét" akár egyetlen fillér ellenérték nélkül is beültetheti a körzetbe - hívja fel a figyelmet Selmeczi.

A praxisok eladhatatlansága azért nagy baj, mert minden ötödik háziorvos elmúlt 60 éves, s 2020-ra nagyjából egymillió ember maradhat háziorvos nélkül. Jelenleg  405 körzet üres, 380-ból tartósan hiányzik az orvos, kutatások szerint pedig az körzetekben jóval nagyobb a kockázata, hogy valaki idő előtt meghal.

Egy friss kormányzati kutatás szerint a 60 év feletti háziorvosok kétharmada öt éven belül piacra dobná a praxisát. Egy átlagos, 1500-2000 kártyás praxis ára 8-10 millió forint, bár Budapesten nem ritka a húszmilliós ár sem.

Átcsoportosítás

Csaknem 10 milliárd forintos egészségügyi forrás átcsoportosításról döntött a kormány - írja az MTI a Magyar Közlöny pénteki számában megjelent kormányhatározatra hivatkozva. E szerint összevont szakellátásra 5 milliárd forintos pluszforrást biztosítanak. Betegszállítás és orvosi rendelvényű halottszállításra 2,5 milliárd, míg művesekezelés jogcímen 2,3 milliárd forinttal több jut a jövő évi költségvetésben, az egészségügyi céltartalék terhére.