Minden évben elkészítik a világ útleveleinek erősorrendjét, amelyet döntően az határoz meg, hogy hány helyre lehet vízum nélkül utazni, vagy úgy, hogy azt helyben igénylik az adott ország dokumentumával. Az idén először fordult elő, hogy az ebből a szempontból nézve a világ három legértékesebb útlevele közül egyik sem európai, vagy észak-amerikai országé - derül ki a CNBC cikkéből.

Az itthon a letelepedési kötvények árusításában anno résztvevő Arton Capital útlevélindexe alapján a legtöbb helyre önmagában elegendő, vagy helyszíni vízumigénylésre javító útlevél az Egyesült Arab Emírségeké. De pusztán vízummentesség szempontjából - melyet a Henley Index mér - a legjobbak Szingapúr és Japán utazási dokumentumai, utóbbiak mind 189 országban jók, míg az emirátusokbeli papír csak 175 helyen érvényes.

Az Arton listáján a második hely Finnországé, Luxemburgé és Spanyolországé holtversenyben (168 országban érvényesek), míg a harmadik helyen is azonos a pontállás Dánia, Olaszország, Németország, Hollandia, Ausztria, Portugália, Svájc, Japán, Dél-Korea, Írország és az USA között. Utóbbiakkal 167 országba lehet előzetes vízumigénylés nélkül belépni. Ezen a listán 2018-ban Magyarország még az ötödik volt, de idén már csak a hatodik úgy, hogy 164 országban egyszerűbb vele az élet.

A Henley and Partners rangsorában holtversenyben követi a japán és a szingapúri útleveket Finnország, Németország és Dél-Korea a második helyen, a harmadik legerősebb dokumentumok pedig a dán, olasz és luxemburgiak. Itt is, a tizedik helyről a 11.-re esett vissza Magyarország útlevele, amely csak 178 országba jó.

A két rangsor listái között amellett, hogy az egyik csak a vízummentes belépési lehetőségeket számolja, az is különbség, hogy az Arton csak az ENSZ által elismert 193 országot és a hat nemzetközileg elismert terület esetében vizsgálja a beutazást, addig a Henley index figyelembe vesz több vitatott területet és de facto államot is. Összesen 227 terület esetében nézik a vízummentességet.