A Honvédelmi Minisztérium (HM) idén márciusig összesen 1293 állami tulajdonban lévő lakást értékesített kedvezményes áron – derült ki a tárca közérdekű adatigénylésre küldött válaszából.

Ezeket az ingatlanokat egy 2018 végén elfogadott kormányhatározat alapján adták el, amely lehetővé tette, hogy értékesítsék azokat a HM kezelésében lévő bérlakásokat, amelyekben a honvédségi állományhoz tartozók laknak. A kedvezmény mértéke a határozat szerint 75-80 százalékos, azaz a katonáknak a lakás piaci árának csak a 20-25 százalékát kell kifizetniük. A nagyobb támogatás akkor jár, ha a bérlő egy összegben teszi le a vételárat - olvasható a portálon.

Az rtl.hu információi szerint például volt olyan vevő, aki alig több mint 11 millió forintért jutott egy 55 millió forintot érő, Budapest II. kerületi lakáshoz.

A kormányhatározat szerint a felső vezetőknek nem jár ilyen kedvezmény, valamint nem adhatók el azok az ingatlanok sem, amelyeknek a mérete meghaladja a 100 négyzetmétert. Az értékesített lakásokat öt évig nem lehet továbbadni, a befolyt pénzt pedig az infrastruktúra fejlesztésére, a katonák lakhatási támogatására kell fordítani.

A honvédségi állomány többi tagja bizonyos feltételek teljesülése esetén más jogcímeken kaphat lakhatási támogatást.

Nincsenek jó helyzetben

A legtöbb honvéd ettől függetlenül nincs irigylésre méltó helyzetben, a bérlakások kedvezményes megvásárlásának lehetőségét ugyanis csak a 25-30 ezer fősre becsült állomány kisebb része tudja igénybe venni. A Honvéd Magazin cikke szerint a tárca kevesebb mint 4000 ingatlant kezel (ezeknek egy része szálló, ezeket nem is adják el), tehát valószínűleg legfeljebb néhány ezer bérlőnek juthat lakás az értékesítési programban.

Szeptembertől a kezdő katonák bére nettó 265 ezer forint körül alakul, az őrmestereké pedig 279 ezer forint körül. Az ígéretek szerint 2024-ben további emelés várható, de az akkori fizetések sem lesznek túl vonzók: két év múlva a közkatonák fizetése nettó 291 ezer forintra, az őrmestereké nettó 338 ezer forintra nő majd.

Összehasonlításképpen: a rendőrségi állomány tagjai szintén kaphatnak a katonákéhoz hasonló lakhatási támogatásokat, a vásárlást viszont elsősorban munkáltatói kölcsönnel tudják segíteni, a hitel összege legfeljebb 20 millió forint lehet.