dőjárás-jelentés

Európa északi felének időjárását többközéppontú ciklon, valamint a hozzá tartozó frontok alakítják, jelentősebb mennyiségű csapadékot a Brit-szigetekről és Dél-Norvégiából is jelentettek. Emellett alacsonynyomású rendszer örvénylik Görögországtól délre is, a déli görög szigeteken, Cipruson és Dél-Törökországban 50-120 mm-es csapadékösszegek is előfordultak.

 

Eközben a Földközi-tenger nyugati medencéje és Közép-Európa felett is anticiklon figyelhető meg, ezekben a térségekben általában napos, csapadékmentes, a sokévi átlaghoz képest több fokkal enyhébb az idő.

Szombat estig a Kárpát-medence időjárását is enyhe légtömegek alakítják, ugyanakkor éjszaka egy gyenge hidegfront is átvonul felettünk, így az év első napján szelesebb idő valószínű - idézi az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzését az MTI.

Így kezdődik az új év itthon

Péntek estig jórészt derült vagy legfeljebb gyengén felhős lesz az ég, de az északkeleti megyékben még borult, párás marad az idő. Éjszaka átmenetileg mindenütt megnövekedhet a felhőzet, és a Dunától keletre helyenként gyenge eső is előfordulhat. Az északkeleti megyék mellett délnyugaton is képződhet köd, de ez utóbbi hajnaltól kezdve gyorsan feloszlik.

Szombaton északkeleten is csökken a felhőzet és köd kiterjedése is, de Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egy részén egész nap borult maradhat az ég, és ott szitálás, jelentéktelen eső továbbra is előfordulhat. Másutt gyengén vagy közepesen felhős idő valószínű több-kevesebb napsütéssel csapadék nélkül. Az északnyugati szél kora hajnaltól egy északnyugat-délkelet sávban nagy területen megerősödik, sőt helyenként viharossá fokozódik, de a Délnyugat-Dunántúlon és Szabolcsban, valamint környékén gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 0, +8 fok között alakul, hajnaltájt a szél feltámadásával azonban megenyhül az idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton általában 11 és 16, északkeleten 5 és 10 fok között valószínű.