Izlandtól délre ciklon örvénylik, amelynek frontrendszere egyelőre nem érte el a kontinenst, de melegfrontjának felhőzete már beborítja a Brit-szigeteket. Ott sokfelé esik az eső, északon és a hegyekben helyenként havazik. Nyugat-Európában, Skandináviától Németországon át Spanyolországig északi-déli tengellyel hosszan elnyúló anticiklon terül el, emiatt arrafelé száraz az idő, csak az Alpok torlasztó hatása miatt esik a hó annak északi oldalán - idézi az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzését az MTI.

A felhő is kevés, ami miatt hajnalban a tengerparti területeken kívül szinte mindenhol fagy, a norvég hegyek között -30 fok is előfordul. Ettől a régiótól keletre szintén ciklonok tevékenykednek: a Földközi-tenger középső és keleti medencéjében található egy sekély légörvény, amely sokfelé okoz esőt, záport, helyenként zivatar és felhőszakadás is kialakul.

A hőmérséklet csak a tengerpartokon kellemes, ott 15, 20 fokot mérnek, attól távolabb viszont éppen csak eléri a 10 fokot. Ettől a térségtől jóval északabbra, a Kelet-európai-síkságon már kemény tél van, ugyanis egy másik ciklon Oroszországban produkál kiterjedt havazást. Arrafelé -5, -10 fok között alakul a csúcshőmérséklet, de a Fehér-tenger környezetében a rövidke nappal során csupán -30 fokig melegszik fel a levegő. Ennek a rendszernek a hátoldalán vasárnap estig északi áramlással hideg légtömeg érkezik a Kárpát-medence fölé, a felhőátvonulásokból hózáporok alakulnak ki, és éjszakánként sokfelé várható kemény fagy.

Mi várható itthon vasárnap estig?

Eleinte csak helyenként valószínű hózápor. Estétől az ország döntő részén beborul az ég, és többfelé számítani lehet hószállingózásra, havazásra. Vasárnap délelőtt nagyrészt borult idő várható, még több helyütt hullhat hó, a délutáni, esti óráktól csökken a csapadék esélye, egyre többfelé felszakadozik, csökken a felhőzet. Az északnyugati szelet a Dunántúlon sokfelé élénk, néhol erős lökések kísérik, éjszaka azonban átmenetileg mérséklődik a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és -10 fok között alakul, de északkeleten helyenként ennél hidegebb is lehet.
A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap többnyire 0 és -6 fok között várható.