Szombaton túlnyomórészt napos, száraz időnk lesz, csak az Alpokalján, illetve az északkeleti megyékben lesz több felhő, ahol csak lassabban szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, de délután néhány órára ott is kisüt a nap.

A déli, délkeleti szél pénteken mindössze északnyugaton lehet időnként élénk, ugyanakkor szombaton már a keleti harmad kivételével nagy területen megélénkül, Sopronnál meg is erősödhet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 11 fok között várható, a hidegebb a derült déli területeken lesz.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton általában 18 és 22 fok között alakul - idézi az OMSZ előrejelzését az MTI.

Milyen az idő Európában?

A hazánkban egyes területeken kiadós esőt okozó front tőlünk eltávolodva, keletebbre teszi változékonnyá az időjárást, de fokozatosan gyengül, inkább már csak a lengyel-ukrán határ tágabb környezetében fordul elő belőle csapadék.

A Brit-szigetektől északra egy ciklon örvénylik, ennek hatására ott, valamint Skandináviában kifejezetten felhős, csapadékos, hűvös idő a meghatározó.

Napos idő nagyobb területen Közép-Európában van, de néhol előfordulnak tartósan ködös, felhős térségek is, de ez inkább a Kelet-európai-síkságon jellemző, ahol egy erős anticiklon fokozza a ködhajlamot.

A nyáriasan meleg idő a Pireneusi-, valamint az Appennini-félsziget déli részeire szorult vissza, ott még helyenként 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

A Kárpát-medence a következő napokban az előbb említett anticiklon peremén helyezkedik el, így fokozatosan melegszik az idő.