Hétfőn estefelé szórványosan, éjszaka a Dunától keletre egyre kevesebb helyen, kedden eleinte keleten, majd estétől szórványosan várható zápor, zivatar.

A déli, délnyugati szél ma megerősödik, a Kisalföldön helyenként viharossá fokozódik, majd estétől a Kisalföld kivételével mérséklődik a légmozgás. Kedden az ország északnyugati felén megélénkül, néhol meg is erősödik a délnyugati szél. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek.

QP | Quality Placement

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 16 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 24 és 29 fok között valószínű.

Ez várható Európában

Francia- és Németország fölött ciklon örvénylik, amelynek hatására arrafelé, valamint a hozzá tartozó frontok mentén gyakran erősen felhős az ég, és záporok, helyenként zivatarok alakulnak ki.

Ugyanakkor Kelet-Európa időjárását anticiklon alakítja. Területén a leszálló légmozgásoknak köszönhetően általában kevés a felhő, sokat süt a nap, csak a magasnyomás peremén képződik több felhő, és ott helyenként zápor is előfordul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk nyugati és északi tájain általában 7 és 16 fok között alakul, de a Skandináv-félsziget északi vidékein csak 1, 6 fokot mérnek. A legmelegebb Közép- és Délkelet-Európa térségében van, errefelé a délutáni órákra 24, 31 fok közé melegszik fel a levegő.

Kedd estig a Kárpát-medence fölé átmenetileg kissé hűvösebb, váltakozó nedvességtartalmú, labilis léghullámok érkeznek - írta az OMSZ.