Jó évet zárhatnak a kereskedelmi szálláshelyek a tavalyi évben. 2022 novemberében a kereskedelmi szálláshelyeken 691 ezer vendég 1,7 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 17, a vendégéjszakáké 7,8 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest – adta hírül a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a legfrissebb összefoglalójában.

A jelentés szerint a belföldi vendégek száma 380 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 856 ezer volt. Utóbbiak 76 százalékát szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 5,8 százalékkal magasabb volt 2021-hez képest.

A forgalom a panziókban 8 százalékkal csökkent, a közösségi szálláshelyeken 7,6 százalékkal emelkedett a tavalyi évhez viszonyítva.

A külföldi vendégek száma 27, a vendégéjszakáké 15 százalékkal emelkedett az előző évhez képest. A szálláshelyekre érkezett 311 ezer vendég összesen 842 ezer vendégéjszakát töltött el. A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldivendég-éjszakák 63 százalékát regisztrálták.

A kínálati piacon már megjelentek a vendéglők, panziók, éttermek

Aki végigböngészi az interneten található ingatlanhirdetéseket, az láthatja, hogy tavaly év vége óta feltűnően nagy számban kínálnak eladásra fogadókat, kisebb panziókat, vendégházakat. Az is látható, hogy még ennél is nagyobb számban hirdetnek „eladó vagy kiadó” felirattal kereskedelmi és vendéglátóhelyeket.

Az is látszik, hogy a legtöbb tulajdonos nem arra törekszik, hogy mindenáron értékesítse az ingatlant, hanem inkább a most bezárt hely újranyitását, üzemeltetését szeretné megoldani.

Találtunk olyan hirdetést, amelyben egy főút melletti panziót szeretnének eladni vagy bérbe adni.

Az étteremmel és szálláshellyel is rendelkező ingatlanbérleti díja az első évben mindössze 1000 Ft/hó, a második évben 50 ezer, míg a harmadikban 140 ezer forint lenne.

A tulajdonos megkeresésünkre azt mondta, van az a pénz, amiért megválna a helytől, de inkább hosszú távra keres megbízható üzemeltetőt, ezért dolgozta ki ezt a bérleti konstrukciót.

Nem várható kényszereladási hullám a kereskedelmi célú ingatlanok piacán

Lehet, hogy a kínálati piacon gyakoribbak lettek a kereskedelmi célú ingatlanok, de a tényleges adásvételi számok ezt nem mutatják még. Nem is várható ilyen a jövőben.

Lehet, hogy a tulajdonosok most bezárják a szállás vagy vendéglátóhelyeket, de az eladással biztosan kivárnak – mondta megkeresésünkre Molnár Kristóf, az Openhouse Ingatlan és Pénzügyi Közvetítő Hálózat alapító tulajdonosa.

A szakember azt mondta, a tapasztalatok szerint az ilyen típusú ingatlanok a végső megoldás az értékesítés. Molnár Kristóf szerint most az a trend várható, hogy az üzemeltetési költségek csökkentése érdekében energetikai célú beruházásokat, átalakításokat hajtanak végre.

Valószínű, hogy sokan korlátozzák majd a nyitva tartási idejüket, és látható már az is, hogy néhányan az ingatlan eddigi funkciójának megváltoztatásával vészelnék át ezt az időszakot.

Ez a bizonytalan időszak nem teremt kedvező piacot a kereskedelmi célú ingatlanok értékesítésének. A realista vevő tudja, ha az eddigi tulajdonos vagy bérlő veszteségesen tudott itt vállalkozást üzemeltetni, akkor önmagában egy eladás után az új tulajdonos ténye még nem megoldás a problémákra

– hangsúlyozta az Openhouse tulajdonosa.

A szakember úgy látja, 2023 első negyedéve egy átmeneti időszak lehet, hosszú távú trendek csak ezután jelennek majd meg az ingatlanpiacon.

 

Flesch Tamás: Luxussá vált az étterembe járás

Minden nagyon megdrágult, és az étterem ma valahol egy picit luxussá vált, legalábbis az átlagfizetésűek számára mindenképpen – jelentette ki Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke a Napi.hu podcastjában. Szerinte a tömeges bezárások, amelyet korábban vártak, talán elkerülhető, ma már ezt nem venné biztosra, de a szálloda- és vendéglátóipart külön kell választani, mert teljesen másképp működnek.