Vontatottan halad a budavári bérlakások törvény által kötelezővé vált értékesítése - írja a Népszava. Az I. kerületi önkormányzat még egyetlen vételi ajánlatot sem küldött ki a bérlőknek, holott a tavaly november közepén hatályba lépett jogszabály szerint a vételi igény benyújtásától számított hat hónapon belül az önkormányzatnak ki kell küldenie az ingatlan vételárát is tartalmazó ajánlatot.

Ha nem teszik meg határidőre, vagy a megajánlott vételárat a bérlő nem fogadja el, akkor az állam mondhatja meg az árat. De egyelőre az állami szervezetek sem tudják, pontosan kinek a feladata lenne ez.

A Budavári Önkormányzat több alkalommal is megkereste ez ügyben a Fővárosi Kormányhivatalt, illetve az állam képviseletében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt-t, de továbbra is tisztázatlan, hogy kihez fordulhat a bérlő. Arra sincs válasz, hogy a műemléképületben lévő lakások elidegenítéséhez szükséges hatósági jóváhagyást ki és mikor kéri meg.

Az sem világos: a tulajdonjog változást miképpen vezetik át az ingatlan-nyilvántartáson.

Az I. kerületi önkormányzat mindössze egy bérlőről tud, aki az MNV Zrt-hez fordult a forgalmi érték megállapítását kérve. A napilap által megkérdezett Fővárosi Kormányhivatal azt ugyan nem árulta el, hogy mennyi kérelem érkezett hozzájuk, de talányosan többes számban fogalmazott: „az I. kerületéből érkezett kérelmek elbírálása a törvény szerint előírt – 60 napos – ügyintézési határidővel történik.

A forgalmi érték és vételár megállapítására irányuló eljárásban a hivatal minden esetben igazságügyi ingatlanforgalmi szakértő kirendeléséről gondoskodik”. Egy hónappal ezelőtt azt válaszolták, hogy még senki nem kereste meg őket.