A pedagógusokat elhalmozzák ajánlatokkal az iskolák a Pedagógus Állások Facebook-oldalán - írja az Mfor.hu.

Egy frissen végzett angol-francia szakos tanár tegnap tette ki, hogy Budapesten keres állást, és tegnap óta 11 ajánlatot kapott. Az egyik ajánlatnál maga az igazgató írt rá a fiatal pedagógus hölgyre, de volt, aki azt tanácsolta neki, hogy egy amerikai multihoz menjen, ahol idegen nyelvtudással bruttó 600 ezer forintot kaphatna.

Más négy nappal ezelőtt tette ki, hogy tanítói-napközis állást keres, amire 28 viszontválaszt kapott iskoláktól. Nincs is mit csodálkozni ezen, hiszen a Tanítanék Mozgalom szerint 7692 tanári, 1937 óvódapedagógusi és 575 gyógypedagógusi üres állás van ma Magyarországon.

Pontatlan statisztika

Mindeközben a www.kozigallas.gov.hu adatai szerint a tanár keresőszóra ebben a pillanatban is 2258 (2020-ban 891 volt), a pedagógus keresőszóra 1740 állás jön fel (2020-ban 785 volt), a tanító keresőszóra 1041 állást hirdetnek a közigazgatásban dolgozó pedagógusoknak (2020-ban 480 volt).

Sokan mondják, hogy nincs kint az összes betöltetlen állás a portálon (valóban csak a legfrissebbeket mutatja), mert hogy a „statisztika kozmetikázása érdekében ez csak a töredék”, s hogy a közigazgatási álláshirdetések között szerepelő pedagógushelyek csak a jéghegy csúcsa.