Készen áll az Európai Bizottság arra, hogy megkezdődjenek a pénzügyi tárgyalások Magyarországgal és a Nemzetközi Valutaalappal - jelentette be a testület szóvivője szerdán Brüsszelben.

"Az Európai Bizottság úgy értékelte, hogy Magyarország megfelelő intézkedéseket tett és kötelezettségeket vállalt ahhoz, hogy megindulhassanak a tárgyalások az elővigyázatossági fizetésimérleg-támogatás ügyében" - áll az európai testület közleményében, amelynek végén azonban azt is leszögezik: "mielőtt a tárgyalások befejeződnek, a Bizottság elvárja, hogy a kötlezettségvállalások teljes mértékben megvalósuljanak."

A szóvivő a sajtótájékoztatón azt is hangsúlyozta: a folyamatokat "nagyon-nagyon nagy figyelemmel" követik.

Két ügy az Európai Bíróság elé kerül

Az Európai Bizottság déli sajtótájékozatatóján elhangzott: a Magyarország ellen januárban indított kötelezettségszegési eljárások közül a jegybanktörvénnyel kapcsolatosat a bizottság lezárja, míg az adatvédelmi hatóság függetlenségének és a bírák nyugdíjkorhatárát érintő kifogások miatt az eljárások a következő fázisba lépnek és az Európai Bíróság elé terjeszti Viviane Reding biztos.

Elindulhatnak a hivatalos tárgyalások a szóvivő tájékoztatása szerint, ám annak időpontjáról nem tudott pontosabb tájékoztatást adni. Ehhez, mint mondta, még szükségesek egyeztetések az Európai Bizottság és a IMF között.

Orbán kötelezettségekkel terhelt

Az Európai Bizottság által kiadott közlemény hangsúlyozza, hogy a döntés annak fényében született, hogy a Orbán Viktor miniszterelnök tegnap José Manuel Barroso elnökkel tartott informális tárgyalások után megerősítette: kézzelfogható lépéseket tesz a magyar kormány annak érdekében, hogy az összes, a makrogazdasági stabilitást is befolyásoló, a befektetői bizalom szempontjából fontos stabil és független jogi környezet megteretmésével kapcsolatos kérdésekben biztosítsa az uniós jog érvényesülését.

A magyar kormány által márciusban megküldött válaszok alapján a Bizottság úgy döntött, hogy a jegybanki függetlenség kapcsán indított kötelezettségeszegési eljárást megszünteti, amint a vonatkozó törvényi módosításokat végrehajtják - áll a közleményben. Emellett a magyar döntéshozók elkötelezték magukat amellett is, hogy folytatják a konzultációt ez ügyben az Európai Központi Bankkal a még nyitva maradt kérdésekben - teszi hozzá a bizottsági közlemény.

Magyarország kötelezettséget vállat arra is, hogy a Velencei Bizottság igazságügyi reform kulcsfontosságú területeit érintő ajánlásait azonnal és teljes mértékben kezeli.